≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Glömt lösenordet?

lösenordshanterare-glömt-lösenordet

Jag vet inte varför jag dröjde så länge med att betala för en lösenordshanterare? Det känns lite fånigt såhär i efterhand, speciellt med tanke på hur lite det kostar och hur mycket det förenklar mitt dagliga liv vid datorn.

Ett långt tag hade jag ett system för hur jag byggde upp mina lösenord så det aldrig skulle vara samma till två inloggningar på nätet, men ändå något som gjorde att jag kunde klura ut vilket jag använde på en viss tjänst så jag bara behövde komma ihåg principen.

När jag installerade en ny dator från grunden blev det ett bra tillfälle att samla ihop alla lösenord eftersom det var så många jag inte kom ihåg och behövde klicka på ”glömt lösenord” överallt.

Nu hör jag inte till de som väljer de vanligaste lösenorden, utan försöker att det ska innehåll blandade tecken, så det inte ska vara alltför lätt att gissa eller låta en dator gissa sig fram till.

Problemet är att jag inte varit helt konsekvent, ibland har jag använt min smarta metod på ett smart sätt, och ibland har jag använt min smarta metod på ett snarlikt smart sätt. Svårt att minnas.

Lösenordshanterare finns det massor av, men här är enligt PCMag de bästa lösenordshanterarna 2016, titta gärna igenom eller läs andra tester. Ofta hamnar Dashlane, LastPass, KeePass och 1Password högt på listorna.

Jag valde LastPass och betalar glatt 12 USD för ett år, och då har jag appen i min mobil synkad med alla mina datorer och surfplattor. Hur smidigt som helst, nu behöver jag bara komma ihåg ett jättelångt lösenord.

Så fort jag loggar in någonstans kan jag spara de uppgifterna så jag har dem samlade, eller komma åt alla lösenord från ett ställe.

De vanligaste lösenorden

123456
password
12345
12345678
qwerty
123456789
1234
baseball
dragon
football

Varför lösenordshanterare?

Kort sagt, det sparar tid för mig varje dag och gör livet så mycket enklare, det gör också att jag aldrig tvekar att logga in på någon av de numera väldigt många tjänster jag behöver komma åt på nätet för att göra något.

När jag då och då går igenom min verksamhet brukar det dyka upp något jag kommer på tar mycket av min tid eller känns besvärligt, då kan det ibland finnas en lösning man betalar några få kronor för att förenkla och det känns alltid bra att flytta det från ”problem”-kolumnen till ”effektivitets”-kolumnen.

Behöver du klicka på ”Glömt lösenord” och ändra till något nytt (som du troligtvis kommer glömma bort) någon gång i veckan, eller har samma lösenord till flera webbplatser, eller kanske fått din e-post eller ditt Facebook-konto hackat? Då kanske det här något för dig?

5 comments… add one
 • Lasse 1 februari, 2016, 09:11

  Då till den otäcka tanken, tänk om LastPass blir hackat och alla dina lösenord är ute på en gång?

 • Magnus F 1 februari, 2016, 11:49

  Fick ett tips av en kompis som är nätverkstekniker att sätta samman flera unika ord som är lätta att komma ihåg istället för konstiga kombinationer av tecken och siffror som är omöjliga att komma ihåg. Det blir lika säkra lösenord.

  Ex. MormorsTokigaSaab

 • Stefan Tell 2 februari, 2016, 09:37

  Lasse, det där är såklart en risk man får ta, oftast tar det ett tag innan krypterade databaser hinner hitta ut på Internet och till dess får man hoppas att de informerar så man hinner byta.

  Magnus, alltid ett bra tips, det där, men det blir ändå väldigt många konstiga meningar man ska hålla reda på. Man kanske borde utgå från en gammal Bibel man alltid har med sig och sno citat från den så man bara behöver komma ihåg kapitel och vers? Vore rätt coolt.

 • Janne 4 februari, 2016, 23:48

  Själv har jag två lösenord. Ett enklare för sidor där ingen ekonomi etc finns inblandat t.ex. på ett forum. Sedan har jag ett svårt lösenord med olika tecken etc. Knepet jag har är att jag tar första bokstaven och sista i webbnamnet på respektive sida som kräver lösenord och lägger detta till det svåra lösenordet. Då blir varje lösenord unikt. Funkar bra för mig.

  I övrigt så tacka för en eminent blogg. Följer den med mycket nöje. Ligger som startflik i min iPad!

  • Stefan Tell 5 februari, 2016, 09:32

   Tack själv, lyxigt att få vara startflik :)

   Om jag ska sälja in LastPass (eller någon av de motsvarande lösenordshanterarna) kan jag också säga att man blir automatiskt bättre på att använda tjänster på webben tillsammans.

   Som idag t ex när jag skulle fixa en ny Wordpress-installation till en grej, då var det oerhört enkelt att ha flera konton öppna samtidigt för att aktivera Akismet. En sån grej är typiskt sånt jag annars kanske väntar med till en annan gång.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.