≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Tips, be kunden reka

tips-be-kunden-reka-kolla-lokalen-innan-fotografering

En grej som sparar mycket tid och underlättar varje fotografering på plats hos kunder jag inte varit hos tidigare är väldigt enkelt. Det kräver dock några minuter av kundens tid, men brukar gå att ordna.

Istället för att de ska betala för min tid att jag åker dit någon dag i förväg och rekognoserar lokalerna eller miljön vi ska fotografera i brukar jag helt enkelt ställa några enkla frågor om t ex takhöjd, väggfärg och allmänt om ljuset i rummen.

Några mobilbilder underlättar

Då brukar det kännas naturligt att följa upp det här, om det inte skulle kännas solklart hur förutsättningarna är, att fråga om de skulle kunna ta telefonen och knäppa några enkla bilder som de skickar över.

Säger kunden att de sitter i ett sekeskifteshus vid Odenplan med högt i tak och vita väggar brukar jag ha hyfsad koll på vad det innebär, samma med 60-talskontor med lågt i tak.

Gäller det nybyggda kontor utanför stan med luftig layout kan det också räcka som riktlinjer för vilken utrustning jag behöver packa med mig till fotograferingen.

Men ofta är det bättre att ta det säkra före det osäkra och faktiskt få en bild (tagen med en mobilkamera t ex), eller flera för att kunna bedöma vilka förutsättningar som finns. Det gäller ännu mer om de kanske vill klämma in en gruppbild.

Bilden i detta blogginlägg är från en fotografering jag gjorde på ett konferenshotell på Arlanda, där har jag varit tidigare, så jag vet exakt hur rummen ser ut, men bara som illustration.

Bara genom att titta snabbt på den bilden ser man trägula väggar och spotlights i taket, hyfsad takhöjd med inget att skryta med. Så vill kunden ha porträtt mot vit bakgrund är det säkrast att ta med bakgrundspapper och några extra stativ.

Kolla gärna solen och kompassen

Kombinerar man exempelbilderna kunden skickat över med en koll på hur solen står den tid man ska fotografera, eller så planerar man in fotograferingen till en tid som ger bäst ljus, blir det bra.

För att kolla solens läge och ljusets vinkel mot där man ska vara finns en bra app för fotografer som gör just detta. Otroligt användbar och borde kollas inför varje fotografering. Nu säger den inte allt, det kan vara hus som skymmer eller andra saker som spelar in hur ljuset letar sig in på kontoret, men det hjälper att hålla koll.

Att t ex fotografera innanför en fasad med stora fönster som solen lyser direkt mot kan vara en utmaning, eller bli jättebra, beror helt och hållet på hur man utnyttjar det och hur förberedd man är.

Bra och dåliga exempel

Det är såklart inte alltid jag gör såhär, att kolla upp förutsättningarna i förväg noga och planerar fotograferingen perfekt med vilken utrustning som ska packas.

Bilden ovan blev dock lyckad, trots att solen utanför fönstren till höger gjorde allt för att krångla till det. Som tur var hade jag med mig tyg och extra stativ så jag kunde skärma av lite så inte personalen blev helt utfrätta av fönsterljuset. Då är det bra att alltid ha med sig lite svart och vitt tyg, plus något extra stativ.

Min sämsta fotografering i år var på ett kontor där jag skulle fotografera porträtt av personalen, men av någon anledning hade jag förberett mig väldigt dåligt och inte ställt en enda fråga om hur lokalerna såg ut eller takhöjd.

Väl framme ser jag att det är en inredd vind med snedtak och kanske en total takhöjd där taket inte lutade på lite över två meter, sen sluttade det brant och snabbt.

Där skulle jag fotografera halvkroppsporträtt. Spotlights hängde såklart överallt och krånglade till det. Lösningen blev att göra det minst dåliga och slutresultatet blev väl ok, men inget att skryta med.

Hade jag sett lokalerna innan, om så bara på en bild, skulle jag rekommenderat att de kom till min studio istället. Det roliga är att de även ville ha en gruppbild.

Då önskar man att det här tipset fanns i bakhuvudet så man slapp inse sitt misstag för sent.