≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Porträtt av militär veterinär

omslagsfoto-VeterinärMagazinet-porträtt-en-blixt-Profoto-B1-beautydish

Som fotograf åt en tidning, i det här fallet VeterinärMagazinet, får jag ofta åka och träffa lite alla möjliga människor jag troligtvis inte hade fått träffa annars, t ex en veterinär som mest jobbar med människor i den svenska militären.

Som vanligt fick jag en kort beskrivning av vad artikeln skulle handla om plus kontaktuppgifter till veterinären som skulle hamna på omslaget till slut.

Vi bokade in en tid vid Försvarsmakten nära Gärdet och jag hade kollat upp lite innan på Google Maps att det fanns varierad miljö inom några minuters gångavstånd så vi kunde lägga mer tid på fotografering, inte släpa runt saker.

BTS_bakom-kulisserna-omslagsfoto-en-blixt-Profoto-B1-beautydish

Apropå släpa runt saker börjar jag hitta en bra och minimal utrustning som klarar de flesta förutsättningar. Ska det bara vara en person på bilden och jag har planerat att flytta runt ”fotostudion” snabbt mellan olika ställen tar jag oftast bara med mig en blixt.

Det har varit ett rätt blåsigt år, och då passar Profoto B1 med en beautydish bäst, tillsammans med ett rejält stativ. Man kan såklart använda softboxar (tar aningens längre tid) men de fångar mer vind, samma med paraplyer även om de är snabbjobbade.

porträtt-med-himmel-befintligt-ljus-en-blixt-Profoto-B1

Vi började inne på området, jag hade ägnat några minuter att kolla var det fanns någon kulle eftersom Gärdet ligger bredvid området och med lite tur kunde vi få en ren bakgrund med moln på någon bild (alltid enkelt att placera text på om bilden används inne i tidningen).

Återigen, det är väldigt befriande både med batteridrift och High-Speed Sync, bilden ovan har kortare slutartid än den undre vilket gör att den blå himlen med de vita molnen faktiskt syns på bild. På den undre blandas det befintliga ljuset mer med blixtljuset för ett lite mindre kontrastrik porträtt.

Som sagt, alltid bra med variation.

reportagefoto-blandat-ljus-utomhus-en-blixt-porträtt

Hela fotograferingen var en exercis i att just blanda den starka solen med blixtens ljus, variera vinklar och bakgrunder lite, och byta miljö, så att jag på så kort tid som möjligt fick ett bra paket porträtt.

porträtt-vid-träd-en-blixt-Profoto-B1-beautydish

Om man vill använda kortare slutartider i solljuset för att inte fräta ut bakgrunden eller andra delar, brukar jag jobba åt motsatta hållet när modellen står i skuggan.

Först kollar jag så blixtens effekt matchas bra med bländaren, eller vice versa, lite beroende på var jag börjar. Sen ”öppnar” jag upp skuggorna gradvis genom att dra ner slutartiden så det släpps in mer av det befintliga ljuset.

Som alltid när det är grönska omkring får man hålla lite koll på att det inte studsar upp en massa grönt i skuggorna, där kan en reflexskärm i midjehöjd vara bra för att dels blockera det gröna och dels lätta upp skuggorna underifrån lite.

Denna dag använde jag ingen reflexskärm, och det hade varit lite för långsamt och krångligt i blåsten på de flesta bilderna, men ändå någonting man kan hålla koll på. Att sitta i efterhand och ta bort grönstick från skuggpartier är aldrig kul.

VeterinärMagazinet-porträttfoto-Börje-Nilsson-militär-veterinär

Eftersom beställningen inkluderade ett tidningsomslag försökte jag tänka på det till alla porträtt, men ändå variera med några stående och liggande format så de skulle gå att använda i tidningen.

Så det fick bli mycket fokus på att inte ha alltför röriga bakgrunder och blanda ljusa med mörka partier som är lätt att lägga text på. Det underlättar mycket i layouten senare.

 

tidningsomslag-VeterinärMagazinet-foto-militär-veterinär

Bilden som till slut hamnade på omslaget var kanske den som var minst anpassad till det syftet, men den funkade ju bra ändå.

Totalt tror jag att allt tog under en halvtimme på plats, och då hann vi med fem olika miljöer. Mannen på bild var otroligt lättjobbad, så det enda jag egentligen lade ner någon tid på var att få ljuset och miljön rätt, resten blev bra automatiskt.

Sen är det något lustigt med fotouppdrag som detta, att man i bilen på väg därifrån kommer på en massa bilder man inte tog. T ex ett riktigt nära porträtt, det brukar jag ju göra, och kanske ett i blandad miljö där modellen gör något annat.

Ibland kan jag luras av att allt flyter på så enkelt, jag är nog van att behöva kämpa mer för bilderna, och när det kommer någon som är så enkel att jobba med flyter man bara med?

2 comments… add one
  • Magnus F 11 september, 2015, 17:48

    Jag använder också beauty dish en del, men annars föredrar jag softbox framför paraply ute. En softbox håller bättre om den dimper i backen.

  • Stefan Tell 16 september, 2015, 00:04

    Jo, en softbox är säkert bra om blixten faller åt rätt håll, min beautydish behöver böjas till lite nu för att rastret inte behöver sättas dit med våld. Men jag tycker nog att den ändå är mindre vindfångare än en softbox (beror såklart på storleken).

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.