≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Vad tycker andra om din profilbild?

test-profilbild-facebook-linkedin

Som fotograf är en rätt stor del av min verksamhet porträttfotografering, bilder på människor som sedan rätt ofta används som profilbilder på LinkedIn, kontaktsidor och ibland Facebook.

Jag tycker såklart det är viktigt att man visar upp sig själv på ett bra sätt (det är ju det jag livnär mig på, att andra vill göra det alltså).

Men vad tycker egentligen andra om de profilbilder man använder? Det roliga är att det finns en tjänst på nätet som svarar på precis just den frågan. Och det är gratis (man betalar med lite tid).

Alla har en åsikt

När jag fotograferar porträtt åt företag låter jag dem själva välja vilka bilder de ska använda, tycker att eftersom de ska leva med dem är det inte mer än rätt att de väljer vilka som ska representera dem också. Det är inte så lätt alltid.

Vissa jag fotograferar skulle gärna låta mig välja, eller någon annan i organisationen, och det kan egentligen vara en bra sak. Men inte praktiskt genomförbart alltid. Folk vill ha kontroll över bilder på dem, så är det bara.

photofeeler-test-av-profilbilder-på-nätet

Gratis åsiktstjänst om porträtt

Photofeeler.com är en tjänst på nätet där man antingen kan ladda upp valfritt porträtt eller låta tjänsten komma åt ditt konto på LinkedIn och/eller Facebook. Sen får man ange om bilden ska användas för ”Business” eller ”Social”, de har även en flik för ”Dating”, men sånt håller jag inte på med.

För att få andras åsikter måste man själv först ”betala” med några egna röster på andras bilder. Det är rätt enkelt. Man kryssar i på en skala från 1-4 i olika kategorier hur man tycker personen på bilden upplevs och för varje porträtt man röstar på får man 1 credit.

Sen kan man också skriva en fri kommentar eller välja från några förifyllda (typ, ”hellre ett annat ansiktsuttryck”, eller ”oskarp”).

Jag gjorde detta på kul och kopplade in min profilbild på Facebook som jag gillar (sydväst klär mig) och min bild på LinkedIn (grönt var uppenbarligen något som stack folk i ögonen).

Vad tycker andra om mina porträtt?

Min gröna bild jag har på LinkedIn (skapa gärna kontakt) var visst ingen hit. Jag upplevs bara mer kompetent än 22% av alla som testat sina bilder på Photofeeler, ”Likable” är jag bland de lägsta tio procenten och jag upplevs bara mer inflytelserik än 28% av alla där.

  • the color green makes people look sick, any other color overlay would be better
  • Eyes looking out of the frame are very disconcerting.
  • The green isn’t very flattering. I’m not sure what message you’re intending to send.
  • green haze for LinkedIn profile shows that you are not serious — like you are making fun of LinkedIn.
  • green?

De kommentarer jag fått av de 40 personer som bedömt min bild verkar inte gilla grönt alls. Jag kanske förlorar uppdrag på att folk inte gillar den färgen? Uppenbarligen inte bra.

Min Facebook-bild går det betydligt bättre för, men där är det andra sorters saker man ska bedöma. Jag upplevs mer självsäker än genomsnittet och rätt autentisk (fast jag inte har sydväst speciellt ofta) men inte så kul som person.

Testa gärna själv

Nu får man såklart ta det här testet med en nypa salt. De flesta som bedömt mina bilder är säkert mest ute efter att tjäna ihop tillräckligt med poäng för att själva kunna testa en bild, och med enkla val kan man klicka sig förbi 40 bilder på en minut.

Själv funderade jag faktiskt lite vad jag tyckte innan jag klickade, men det är som med så mycket annat, bara tycke och smak. Jag har ju aldrig träffat dem och inte heller fått reda på om de vill se ut som de gör, eller om det är ironiskt, eller om de bara är sådär mest hela tiden?

Lite besviken är jag ändå, jag är ju rätt kompetent, hyfsat lätt att gilla och kanske lite inflytelserik. Rätt kul också, om jag får säga det själv.

Synd då att mina profilbilder inte verkar kommunicera det :(