≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Lita aldrig på solen

bakgrund-exponering-porträtt-utomhus-solljus

Att fotografera porträtt utomhus kan vara hur fint och enkelt som helst, ett och ett. Ska man däremot få samma stil på flera människor under en tidsperiod finns det saker man ha i åtanke.

Jag brukar för det mesta försöka hålla mig i skuggan, eller åtminstone att mina modeller har skuggsidan mot kameran. Det blir betydligt lättare att styra ljuset då.

Tyvärr tänker man inte alltid på det som finns bakom modellen, bakgrunden. Den ser ju ut att vara ungefär lika ljus hela tiden. Och fint med lite grönska och ljus när det varit så grått länge.

På bildexemplen ovan är blixten inställd på samma effekt, bländaren är också samma. Så i teorin funkar det att ha modellerna i skuggan och ljussätta med blixt så det blir samma exponering på alla.

”Tyvärr” var det en otrolig fin vårdag när jag fotograferade dessa personalporträtt, klarblå himmel och annat som ser väldigt fint ut men är mycket att tänka på med en kamera.

Slutartiden däremot fick jag variera rätt mycket för att få bakgrunden hyfsat jämn på alla bilder, det funkade ändå inte riktigt. Vi var i skuggan, men solen sken rakt på buskarna i bakgrunden. Det räckte med ett litet moln som skymde solen pyttelite för att exponeringen skiftade enormt mycket.

Så det blev onödigt mycket efterarbete i Photoshop för att klippa och klistra med lite masker så bilderna fick en gemensam balans och kunde användas bredvid varandra utan för mycket variation.

Hade jag tänkt till ett extra varv och varit lite smart skulle jag såklart valt en vinkel och plats där även bakgrunden var skuggad, men ibland glömmer man det självklara.

För enskilda porträtt spelar det här såklart ingen större roll, men fotograferar man flera och vill ha samma stil på deras porträtt kan det vara en bra idé att tänka på.