≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Idé till Facebook om foton

ide-till-facebook-photo-credits-tagga-fotograf

Det här med att ange fotograf vid bildanvändning är något som diskuteras hela tiden, och folk fortsätter dela bilder på Facebook hela tiden. Och Instagram. Och på hela Internet.

Oftast utan att ange vem som tagit bilden. Ibland kanske det är omöjligt, men det skulle kunna gå att göra det enkelt. Varje bildfil har ju möjlighet till metadata där den informationen skulle kunna följa med var än bilden tar vägen.

exempel-hur-copyright-skulle-kunna-funka-för-fotografer-facebook

Såhär tänkte jag det kunde fungera

Om Facebook, Instagram och andra sociala nätverk kunde lägga till en etikett, på samma sätt som man taggar vänner i sina bilder, med information om vad fotografen heter, så skulle det räcka.

Man kan ju tagga allt annat, med namn, kanske företag och även platsdata för var bilden är tagen, så varför inte fotograf?

Kanske att det fanns ett gränssnitt där man kunde ”claima” sina bilder och ange vart de ska länkas, t ex Facebook-sidan?

Det här med att ange fotografens namn i trycksaker, och webbplatser, tror jag är lite ett tåg som gått. Eller ett förlorat slag. Nästan ingen gör sånt längre. Ungefär som att ange källa vid citat (man kanske inte vet, men för bilder skulle det vara möjligt att hitta källan).

Kanske bokförlag och vissa tidningar håller kvar vid den seden, men jag brukar aldrig kräva det av mina kunder. Det är kul när det händer men jag är tveksam till om det ger mig något direkt i marknadsföring eller uppmärksamhet.

På nätet däremot vill jag gärna ha länkar, det är ju hårdvaluta. Behöver inte vara till min webbplats, om Facebook länkar till min Facebook-sida blir jag glad.

Att få företag som använder bilder jag tagit på Facebook att ange mig som fotograf till min Facebook-sida är inget som händer av sig själv, med en sån här lösning skulle det bli enkelt.

Och det vore nog inte så svårt att lägga till funktionen.

Bilder sprids, alla blir glada

Antingen läser systemet av metadata och föreslår en tagg för ”photo credits” när det finns, eller så kan man lägga till det manuellt på samma sätt som incheckningar eller taggar.

Då skulle väldigt många fotografer bli glada, och kanske få mer trafik till sina Facebook-sidor som de skulle uppskatta mer.

Då skulle det kanske inte göra så mycket om bilder spreds, bara copyright-informationen följde med.

Då skulle kanske fler lägga upp mer bilder på Facebook i bra kvalité och det vore väl också en bra sak?

Sen behöver det såklart inte bara gälla fotografer, det kan vara formgivare eller vem som helst som äger rättigheterna till saker som sprids. Som kan få lite mer kärlek tillbaka.

Kanske alla kunde göra såhär?

Google, Pinterest, LinkedIn och de andra skulle också kunna göra något liknande, så kanske vi kunde få tillbaka lite av den gamla kulturen att berätta vem som faktiskt gjort vad.

Vill man komplettera det med annan information om folk som varit inblandade i framställandet, lite som eftertexter, skulle det också vara helt möjligt.

Och fanns det i alla system som lite bygger på att sprida bilder vidare behövde allt bildlånande från bloggare och liknande inte vara så upprörande. Copyright-länken skulle ju finnas med.

Visst, folk skulle fortsätta att googla fram bilder de kan ”låna”, eller posta andras saker på Instagram utan att tacka för lånet, men världen är inte perfekt.

Med ett system som detta skulle det vara enklare för alla att använda och sprida andras bilder mindre dåligt.

Vad tror du? Står ditt namn som fotograf t ex med i dina bilders metadata? Brukar du ange källa?

Comments on this entry are closed.

  • Christian 30 juni, 2015, 09:38

    Riktigt bra idé.
    Du borde sälja den till Facebook :) Så många bilder man har som snurrar runt som ingen har en aning om att det är jag som tagit.