≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Profoto B2 och helljus

Filippa-Widlund-illustratör-Bonnier-Carlsen-ljussättning-med-helljus-bil-i-bakgrunden

Alldeles nyligen fotograferade jag Filippa Widlund som är illustratör och aktuell på bokförlaget Bonnier Carlsen i höst. Vi började med lite studioporträtt och gick sen ut för att ta några porträtt i miljö.

Det var lite gråmulet och inte så mycket roligt befintligt ljus att använda i bilderna. Tyvärr. Men som tur finns det vänliga bilister som gärna hjälper en fotograf i nöd. Extra roligt var det att jag i hemlighet testade nya Profoto B2.

ljussättning-utomhus-en-softbox-profoto-B1

Jag brukar vilja ha något i bakgrunden som lyfter bilden, inte alltid, men ofta i alla fall. Det behöver inte vara ett ljus, men som vädret var den här dagen kändes allt jämngrått.

De första bilderna blev ok men inte så spännande, mer ett ljustest med den softbox (en ny OCF softbox 60×90 cm) jag hade på min Profoto B2 (jag skrev B1 först då jag publicerade det här inlägget, men det var innan jag fick säga något)

Ibland är det skönt att ha en ungefärlig inställning klar för sig med slutartid och bländare i kameran och effekt på blixten, det kommer ändras lite hela tiden, men på ett ungefär.

ljussättning-av-porträtt-utomhus-en-softbox-billyktor-i-bakgrundenNär vi vände oss åt andra hållet på gatan var det lite mer variation i bakgrunden med en totalgrå himmel mellan husen, rätt dov stämning överlag.

Det stod dock en Porsche Cayenne parkerad med lamporna på och föraren sittandes i bilen.

Halvljus är också ljus, tänkte jag och ställde Filippa med bilen i bakgrunden. Nu blev inte halvljuset så mycket att hurra över, bara en liten ljus plupp.

Eftersom ändå föraren satt i bilen och var uttråkad tänkte jag att han säkert inte skulle ha något emot att vara med på vår lilla fotografering som ljuskälla. Och så blev det, han var så glad att få hjälpa till och slog på sina helljus som kanske inte var det mest kontrollerade ljus jag använt men i alla fall tillförde något till bilden.

Profoto B2

Nu behöver det såklart inte vara en Porsche, man kan fråga folk med Xenon-ljus om man vill ha lite kallare och skarpare ljus eller någon i en gammal Volvo om man hellre vill ha något gulaktigt. Kanske en fransman med gula dimljus kan vara något också, om man hittar en lämplig och kan franska.

Nu var det här lite ad-hoc, men vill man utforska det vidare skulle man också kunnat flagga av ljuset så modellen inte får allt hår upplyst, eller vrida henne för att det ska bli ett annat typ av kantljus.

Kul att äntligen ha fått använda helljus i min ljussättning hursomhelst, jag har tänkt göra det länge och nu är det gjort.

Läs gärna hela min recension av nya batteriblixten Profoto B2.