≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Animation: Rökens inverkan på ljus i studion

animation-effekt-rök-studio-ljussättning

När jag använde mig av rökmaskin för några bandporträtt senast i studion blev jag fascinerad av att se hur otroligt mycket den där röken som snabbt övergår till ett dis påverkade ljuset på modellen.

Här är inlägget om porträtt med rökmaskin.

De två bilderna som visar det mest tydligt gjorde jag till en enkel GIF-animation bara för att visa hur stor skillnad det är när röken kommer mellan ljuskällan som i detta fall var en Profoto D1 med en beautydish, och mannen med skägg.

När jag för tusen år sedan höll på med 3D började det komma något som kallades ”volumetric fog” och det är ett ganska bra uttryck för känslan man får när man tittar på det, dimma med volym.

Nu kanske jag inte kommer använda mig av rökmaskin så fort jag fotograferar i studion, men just den här grejen att man har en ny dimension att arbeta med, rök som påverkar känslan av djup och dessutom i sin tur påverkar ljusets effekt och upplevelsen av ljuset där det i vanliga fall inte skulle synas är fantastisk.

Har du inte provat att fotografera med rök måste jag återigen rekommendera det, du kommer bli imponerad över hur mycket det går att göra och hur det blir något helt nytt vid varje exponering.

Det om det, glöm inte att trycka på Dela eller Gilla om du vill. Då blir jag glad.

3 comments… add one
 • Lasse 5 december, 2014, 13:45

  Ja det är skitkul med rök. Jag var tidigare i höstas på workshop med Tobias Fischer där vi hade tillgång till en riktig rökmaskin, det påverkade ljuset som du säger men gav ju även infallande dagsljus en fin dimension i den lada vi höll till i.
  Vi var flera som var sugna på att köpa rökmaskin sen.. :-)
  http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/3234496.htm?set=mp
  /Lasse

 • Stefan Tell 9 december, 2014, 10:53

  Snyggt. Det blir alltid mer intressant när man kan separera planen på något sätt, och då är ju rök eller dimma utmärkt. Får man som du även lite ljusstrimmor i bakgrunden blir det ännu bättre.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.