≡ Meny
Fotograf Stefan Tell
barn-fotografering-ljussättning-två-blixtar-paraply

För att bättra mig och inte ta alla bilderna på våra barn med mobilkameran har jag faktiskt ansträngt mig lite, då och då, för att arrangera något lite mer genomtänkt där det faktiskt finns en ljussättning med i bilden.

De här bilderna är från tidigare i höstas när jag hade lite utrustning hemma, två Profoto D1  (har jag för mig, kanske att jag redan hade köpt B1:0r?) och två små paraplyer med vit insida. Kanske inte världens mest kontrollerade ljusmodifierare att arbeta med i små rum, men det funkade bra.

När jag fotograferar mina barn har jag lärt mig att inte krångla till det för mycket, att hoppas på att de ska vara där man vill de ska vara är att hoppas på lite mycket, men en stol placerad strategiskt mitt i rummet lyckades.

grov-skiss-ljussättning-litet-sovrum-barn-fotostudio

Ljussättning i trånga utrymmen

Deras sovrum är ingen direkt fotostudio, men eftersom de fortfarande är rätt korta blir ju takhöjden relativt helt ok. Rummets enda fönster har en gammal IKEA-rullgardin av mörkläggninstyp med svart insida, och den gjorde nog mycket för att kontrasten inte helt skulle försvinna ur bilden.

Nu är jag ganska van att hamna på trånga utrymmen, men det underlättade ju att det redan fanns en svart gardin, annars hade jag nog fått sätta upp något för att minska på mängden ljus som studsar omkring i små rum.

diagram-ljussättning-fotostudio-sovrum-två-blixtar

Två blixtar mittemot varandra

Det kanske inte syns på min fina skiss exakt hur blixtarna stod, men i diagrammet blir det lite tydligare. Huvudljuset till vänster om kameran på stativ lite ovanför huvudhöjd, och vinklad så ljuset inte faller rakt på ansiktet.

Bakom på motsatt sida finns kantljuset i form av ett annat blixtparaply som studsar lite överallt men ändå ger effekten av korsljus utan att det blir för skarpt.

fotostudio-i-sovrum-profoto-två-vita-paraplyer

Glömde nästan ringblixten…

Nu var ju inte de här porträtten enbart ljussatta med två blixtar, jag hade även dammat av min gamla Orbis som fungerar som ringblixtadapter till en Speedlight. Lite småkrånglig att arbeta med utan det vinkelfäste jag aldrig köpte, men lite roligare blir det med ljus som kommer direkt från kamerans håll.

På Fotomässan köpte jag en Roundflash-kopia (jag tror det är en kopia eftersom det står Kaffebrus på den i alla fall) som jag trots sin märkliga storlek känns mer lättarbetad på något sätt. Tar i alla fall inte lika stor plats i kameraväskan och kan därmed faktiskt packas med utan besvär.

I alla fall, en tredje blixt var det och tillsammans blev det en förvånansvärt skön och enkel ljussättning att arbeta med. Det trots att barnansikten kan vara lite kniviga att ljusätta om man vill få fram lite karaktär. De har ju inte alla rynkor och utmejslade anletsdrag som t ex jag har, men det kommer väl?

tvillingar-fotostudio-hemma

Få barnen på plats

Nu fotograferar jag ju inte barn till vardags, så de enda knep jag har för att få dem att göra som jag vill är sånt jag kommit på lite då och då (t ex att slänga ett tungt tygstycke över dem).

Ett snilledrag var att vända på en stol så de kunde klämmas in på samma stol och hänga lite på ryggstödet utan att dö på kuppen. Annars så har tvillingarna en osviklig förmåga att veta exakt när jag vill att de ska vara med på samma bildruta.    ljussättning-barn-fotostudio-hemma

När storebror skulle tvingas in i en gruppbild drag jag bara fram blixten som tidigare hade varit kantljus för att få två blixtar på motivet, en från vänster, lite högre effekt, och en från höger för lite upplättning.

Det om det, nu ska jag inte skriva fler blogginlägg om barnfotografering på ett tag, men just det här blev jag så nöjd med att jag var tvungen. Speciellt som att det var en oerhört simpel ljussättning som fungerade förvånansvärt bra. Orkar man inte riskera att ha arga barn i fotostudion får man helt enkelt bygga en hemmastudio när deras humör är som allra bäst för lite modellande.

I ett tidigare inlägg skrev jag förresten om hur jag retuscherade porträtten, gruppbilderna har jag mest justerat snabbt i Lightroom. Den allra första bilden är förresten mer tillfuskad, där har jag snabbmarkerat bakgrunden och lagt på en blå toning, så alla bilder hade egentligen vitgrå bakgrund från början.

Vill du läsa fler inlägg om ljussättning med två blixtar, så har jag det. Eller om ljussättning med ringblixt, där finns också ett gäng.