≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Ringer jag olägligt?

trött-katt

Det här är ytterligare ett kort inlägg i kategorin ”note to self”, saker jag försöker att inte glömma lika fort jag kommer på dem. En enkel fråga som man borde inleda alla telefonsamtal med.

Jag kom på det (igen) idag när jag hade varit på bio med barn och satt i bilen hemåt. Då ringer en kvinna och undrar om jag hade några tips på hur man tar sig in i fotografbranschen. Med telefonen kopplad till bilens stereo låter det lite speciellt, men det verkade inte avskräcka henne. Inte heller när jag sa att jag körde bil, apropå lite pratande barn i bakgrunden som undrade vem det var.

Mitt svar blev inte alls så utförligt som det kanske hade blivit om jag kunnat prata mer ostört, hade hon bara frågat ”ringer jag och stör” eller något i den stilen skulle vi kunnat ta det vid ett senare tillfälle.

Samma gäller såklart när jag själv ringer till kunder eller andra. Kvalitén på samtalet, och resultatet av det, avgörs inte bara vad jag säger utan vilka förutsättningar som finns. Vissa svarar alltid, oavsett om de är upptagna eller inte. Är man då inte det där viktiga samtalet de väntade på kanske man inte har så goda chanser att få fram sitt budskap på ett framgångsrikt sätt.

Jag kanske inte inleder precis varje samtal med ”ringer jag och stör?”, men har jag på känn att det finns en poäng att fråga så gör jag det. Svarar de ”ja” kanske de frågar om man kan hålla sig kort, eller så får man återkomma.

Det är lite som en variant på telefonförsäljarnas ”är du nöjd med xxxx” eller ”vill du spara pengar enkelt”, alternativt någon annan fråga som är formulerad så du svarar ja för att samtalet ska inledas med något positivt (finns säkert en undersökning som säger att det ökar chanserna för att sälja).

I det här fallet är det dock inte bara för att låtsas vara trevlig utan för att faktiskt förbättra sina chanser att kommunicera utan saker som stör.

Jag svarar för det mesta i telefon när det ringer, om jag inte stör någon annan genom att svara, men är jag stressad eller sitter illa till blir inte mina svar så bra som de kanske kunde blivit. Kommer frågan om de ringer olägligt och ska återkomma ger de mig möjligheten att välja, så slipper jag säga det och alla blir gladare.

Så, många ord om en rubrik. Men i alla fall en kattbild.

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.