≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Stativförvaring i studion

blixtstativ-förvaring-hängare-vägg-fotostudio

I fotostudion finns alltid en massa stativ och andra saker som av någon märklig anledning hamnar på olika ställen hela tiden. Har jag varit ute på uppdrag ligger de ibland kvar i någon väska, eller så står de lutade mot väggen i något hörn eller bara på något väldigt dumt ställe där man inte hittar dem när man som bäst behöver dem.

Jag gillar ordning och reda, men tar mig inte alltid tid till att se till att allt finns lätt tillgängligt när man behöver utrustningen. Att lägga tid på att leta efter saker känns ganska bortkastat, det är också lätt att missa saker om man inte hittar dem.

Nu har jag äntligen satt igång med några smarta gör-det-själv-projekt jag har tänkt på ett tag men aldrig tagit tag i. Först ut blev en smidig förvaring av alla stativ.

elfa-regel-hängare-fotostativ

I fotostudion har vi redan ett väggsystem från Elfa, tyvärr inte hängsystemet som har lite mer lösningar för att göra saker smidigt, men något att bygga vidare på. Att borra en massa nya hål i väggarna kändes onödigt, så jag utgick från de väggskenor som satt där. För att få lite mer utrymme att arbeta i studion har vi tagit bort de lägsta hyllplanen men ett hängande stativ är inte direkt i vägen.

hängare-stativ-fotostudio-verktyg

En helt vanlig regel tillsammans med verktygsförvaring som säljs på alla stora byggvaruhus blev tillsammans en bra hängare för alla möjliga storlekar på stativ. Skruva bara fast dem på regeln, fäst regeln på konsolen och vips har du en rad med hängare för att få upp ganska många blixtstativ på en liten yta.

Jag kollade lite på hängare för krattor och spadar man trycker fast skaftet i, men det här var både billigare och mer flexibelt. Rätt mycket billigare också.

Hela projektet tog inte så väldigt lång tid, merparten av tiden är vandringen mellan hyllorna på byggvaruhuset innan jag kom på den smidigaste lösningen.

Nu hänger alla stativ på väggen, man ser enkelt vad man har och allt är samlat på ett ställe. Bara att plocka fram när man ska ut på jobb eller förbereda ljussättningen i studion, och lika enkelt att städa undan.

Totalkostnaden blev några hundralappar. Det här borde egentligen vara en nisch för de som tillverkar och säljer studioutrustning, men då skulle det säkert bli dyrare.

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.