≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Ny PC för Photoshop och Lightroom

ny-dator-för-photoshop-och-lightroom-med-lens-flare. Fotograf Stefan Tell

Det finns ett nyare inlägg om ny dator för Lightroom och Photoshop du kan läsa här: Ny PC för Lightroom & Photoshop (2019).

Jag höll min förra stationära dator på kontoret vid liv något år extra genom att byta ut systemdisken mot en SSD, men efter att ha packat ihop allt i malpåse under pappaledigheten kändes det lite roligare att börja omstarten på karriären med en helt ny redigeringsdator. Som fotograf använder man ju datorn till allt jag säljer, från bildbehandling till kommunikation och lagring.

För länge sedan använde jag datorer från Apple, men det var då vi hade företag och jag inte betalade ur egen ficka. Jag hade någon slags tanke att gå över helt till macar under pappaledigheten för att hinna få allt att fungera smidigt utan stress från jobb, men när jag räknade på det lite så blev det inte ekonomiskt försvarbart.

Apple eller PC?

Jag kan börja med att säga att jag gärna skulle ha enbart Apple-produkter som funkar snyggt ihop, men att köpa två datorer samtidigt, kanske en bärbar och en stationär, känns inte helt kul för plånboken.

Det vore såklart jättemysigt att iPhone, iPad och AppleTV fick samarbeta utan problem med de datorer man har på jobbet och tar med sig, men om det är värt så extremt många extra kronor vet jag inte. När man väl har startat Photoshop, Lightroom eller de vanligaste programmen är det ju exakt samma funktionalitet.

Man kan ju alltid plocka ihop en Mac Pro med specifikationerna nedan för att se vad en sådan skulle kosta. Vad den nya stationära macen kommer kosta har jag ingen aning om, men den ser ju rätt dyr ut. Och lättstulen.

Kravspec/vad behöver jag?

Hursomhelst, som fotograf jag ska använda datorn på kontoret till att importera bilder och arbeta med dem i Lightroom 5 och retuschera i Photoshop CC. Webbläsare, e-post och några andra småprogram har jag också installerat, men krångligare än så är det inte. Plus lagring av en massa stora filer såklart.

Processor

Jag köpte en Intel Core i7 4770K 3.5 GHz (Haswell), enligt tester är den inte så fruktansvärt mycket bättre än tidigare generation, åtminstone inte om man använde den i en stationär, men varför köpa gammal teknik när ny inte kostar så mycket mer? Att ha en modern processor gör att saker går fortare i Adobe-program, och det är det jag använder mest.

Min gamla dator var alldeles utmärkt att redigera bilder med, när man väl hade importerad dem och gjort förhandsvisningar, men just det momentet kunde ta en evig tid. Gammal teknik kombinerat med lite för lite arbetsminne och gamla hårddiskar för lagring är kanske inte så bra? Även om en ny SSD gjorde stor nytta ett tag.

Datorlåda

Datorn ska stå på kontoret, där är det lite oväsen från allt annat så kraven på ljudnivå är kanske inte de högsta, men den Fractal Design Define R4 Titanium är väldigt tyst och det skadar ju inte. Jag har en annan Fractal Design hemma och den har också funkat bra, så varför inte?

Arbetsminne/RAM

Jag hade tidigare 8 GB RAM på min kontorsdator, hemma har jag 16 GB (den är lite nyare den datorn) och 8 var lite för lite. 16 är helt lagom för det mesta men med dagens minnespriser kostade inte det dubbla så mycket mer, så det blev två uppsättningar Corsair 16GB (2x8GB) CL10 1600MHz VENGEANCE LP SVART som totalt ger 32 GB RAM.

Det borde ju räcka ett tag. Just arbetsminnet kommer nog inte bli en flaskhals på länge, och med nytt operativsystem som sköter sånt bättre behöver man inte öppna och stänga program för att saker ska funka.

Systemdisk/SSD

På min arbetsstation hemma har jag en SSD (Intel tror jag, verkade vara de som gjorde bäst SSD-diskar förut) som fungerar utan problem, allt bara startar snabbt och tyst. Nu verkar Samsung vara bäst så jag köpte Samsung SSD EVO Basic 840-Series 250GB, två stycken faktiskt.

Tänkte att det kanske finns en poäng att lägga Lightroom-katalogen på en egen SSD-disk, samma med Photoshops scratch-disk, men det kanske inte gör så stor nytta, det kostade dock inte så otroligt mycket mer och är betydligt enklare att köpa rejält från början än att behöva skruva och uppgradera i lådan senare.

Hårddisk, arbetsfiler

Jag har tidigare delat upp mina hårddiskar; en för system och program, en för arbetsfiler och en för lagring. Plus externa hårddiskar och NAS för annat.

Med arbetsfiler menar jag alla råfiler från kameror, Photoshop-filer man arbetar med och TIFF och JPEG jag levererar. Alla dessa ska importeras och bearbetas i Lightroom och Photoshop, då vill jag helst ha en snabb hårddisk så import och export går så snabbt det kan. Sen vill jag också ha mycket lagringsutrymme så det fick bli en mekanisk hårddisk även denna gång, en 3 TB WD Western Digital Black, det känns inte riktigt prisvärt med SSD i allför stora storlekar.

Hårddisk, lagring

Det skadar inte att ha en extra hårddisk för diverse filer, långtidslagring och kanske backup av jobb lokalt. Där behövs inte den snabbaste hårddisken, så jag köpte en 3 TB Western Digital WD Green, lite långsammare men samtidigt tystare och kallare. Har man ändå plats i datorlådan så kan man ju alltid använda den.

Grafikkort

Jag spelar aldrig datorspel på kontoret så något gamingkort kändes onödigt, det blev ett ASUS GeForce GT 640 2048MB som har en stor fläkt så det inte låter så mycket, och är hyggligt tyst.

Hade jag jobbat med video och filmredigering eller 3D kanske det hade varit bra med något specialkort som kunde rendera snabbare, men nu är det väl bra med ett extern grafikkort så skärmen inte behöver ta kraft från processorn (som har kapacitet att göra lite sånt också). Exakt hur stor nytta man har av hårdvaruaccerelering i Photoshop har jag nog aldrig tänkt på?

Windows 8

På min gamla dator och på den i hemmakontoret har jag Windows 7 som har fungerat problemfritt i många år, men det känns lite bakvänt att köpa en helt ny dator och inte välja det ”senaste” operativsystemet som passar även om det har tagit lite tid att vänja sig vid det aningens krångligare och laptopanpassade upplägget.

Hittills har alla installationer av de program jag använder och behöver funkat utmärkt med 64-bitars Windows 8, den enda problem jag har haft är en extern hårddisk, en Seagate Backup Plus som inte riktigt vill vara ansluten via USB 3. Jag är inte ensam om det problemet enligt Internet, så jag får väl helt enkelt köpa en annan?

Allt det andra i en dator

För att en stationär dator ska fungera behöver man också ett nätaggregat, och där lät jag Inet rekommendera ett passande. En DVD-läsare/brännare skadar inte även om den knappt används.

Moderkortet passade till processorn och hade de kontakter/utgångar jag behövde, några mer specifika preferenser än så hade jag inte. Sen tillkommer montering av dator, installation av operativsystem och test. Det är rätt skönt att få en dator levererad som bara är att koppla in.

Inköpslista, fotografdator under 20.000 kr

Processor: Intel Core i7 4770K 3.5 GHz (Haswell)

Datorlåda: Fractal Design Define R4 Titanium

Arbetsminne/RAM: 2x Corsair 16GB (2x8GB) CL10 1600MHz VENGEANCE LP

Systemdisk/program: 2x Samsung SSD EVO Basic 840-Series

Hårddisk, arbetsfiler: 3TB WD Black

Hårddisk, lagring: 3TB WD Green

Grafikkort: ASUS GeForce GT 640 2048MB

Nätaggregat: be quiet! Pure Power L8 500W 80+ Bronze

Moderkort: MSI Z87-G45 GAMING ATX

DVD-brännare/läsare: ASUS DVD±RW DRW-24F1ST Black

Operativsystem: Windows 8 Engelsk 64-bit OEM

Plus montering och test av dator med valfria komponenter

Jag köpte datorn på Inet (samma som förra gången) och det kan jag varmt rekommendera, otroligt kunnig och bra personal, bra och snabb service och datorer som bara fungerar. Allt som allt tog det lite mer än en vecka från order till leverans.

Här är förresten en länk till en färdig dator du kan köpa hos dem, med reservation för att allt kanske inte finns i lager på nätet eller i din närmaste butik.

Totalt kostade denna dator under 17.000 kr inklusive moms.

Glöm förresten inte att köpa något slags stöldskydd om du har datorn på ett kontor. Min erfarenhet är att inbrottstjuvar sällan orkar sno stationära datorer, åtminstone inte PC om det finns Apple-grejer i samma lokal. Men en rejäl vajer som man fäster i datorlådan på något smart sätt kommer nog få de flesta tjuvar att låta den vara.

Så har det i alla fall varit på de kontor jag har hyrt plats på. Och varför inte alla datorlådor har en rejäl ögla på baksidan så man enkelt kan fästa någon låsanordning fattar jag inte, vore ju rätt smidigt.

Summering

Jag har nog köpt ny stationär dator vart tredje år, har nog tänkt att göra det oftare men fick som sagt liv i min äldsta bara genom att byta ut den mekaniska hårddisk mot en modern SSD. Har du en stationär dator som känns trött är det verkligen något jag rekommenderar, det gör otroligt stor skillnad på hur snabbt operativsystem och program startar, och det är väl främst där man känns att saker känns sega?

Det går såklart att göra den här dator lite billigare genom att t ex nöja sig med 16 GB RAM, inte ha två SSD och spara in lite genom att köpa en billigare processor. Så otroligt stor skillnad märks det nog inte utslaget på en dag om man har en i7 eller i5 från Intel, eller motsvarande AMD. Men kanske på ett år?

Fast ”if you gonna have the operation, have the operation” som en gammal kollega gillade att säga, och så är det faktiskt. Arbetar man t ex som fotograf som jag gör kommer det vara mer prisvärt att köpa lite mer och bättre när man väl gör det. Alternativt se till att köpa ny dator lite oftare, man får ju trots allt lite annat på köpet med modern teknik.

Sen måste jag bara avsluta med att få ur mig hur otroligt enkelt det har blivit att få en ny dator startklar. Allt är installerat från start, USB3 gör all import från minneskort och externa hårddiskar så mycket snabbare, Adobe Creative Cloud fixar installation av Photoshop CC och Lightroom 5 utan att jag knappt behöva vara med och de flesta småprogram och sånt jag använder kan jag hämta hem serienummer och lösenord från respektive webbplats. Inget strul med att leta rätt på DVD-fordral och gamla kartonger för att kunna aktivera program.

Det känns väldigt bra att kunna starta om karriären med en helt ny och snabb dator så det förhoppningsvis kan få gå några år innan jag behöver ta tag i den här biten av arbetet igen. Tänker man på hur många timmar man använder datorn i jobbet blir det inte många öre per timme som den kostar i inköp, därför ska man kanske inte snåla in för mycket när man väl köper en. Varje minut man sparar vid t ex import av bilder blir snabbt timmar man kan frigöra och göra saker man kan ta betalt för istället.

Sen kostade den ungefär lika mycket som en Nikon D600.

9 comments… add one
 • Kristoffer 24 september, 2013, 12:02

  Kul att läsa om dina tankar kring din nya arbetshäst. Fast som den smått paranoida människa jag är blir jag lite orolig när jag ser att du använder en endaste disk för lagring. Jag utgår från att du kör någon extern tjänst och/eller har lagring på annan plats för att bevara dina filer?

  • Stefan Tell 24 september, 2013, 12:06

   Tack, men det finns ingen anledning till oro.
   Jag är själv en ganska försiktig människa, så allt jag har gjort och alla filer jag arbetar med finns på kontorsdatorn, datorn hemma och externa hårddiskar. Så skulle en disk gå sönder blir det inga problem, bara lite arbete med att stoppa i en ny. Har även en Synology NAS som jag ska försöka få igång som server, men har inte satt mig in i hur det funkar. Blir ju alltid så lång startsträcka när man först måste kopiera terabyte efter terabyte innan den har allt innehåll som de andra diskarna har. Men snart.

 • Fredrik 24 september, 2013, 12:14

  Hej

  I början av året byggde jag en snarlik dator på egen hand. Lyckligtvis fungerade allt när jag installerat alla komponenter. Det blev en rejäl skillnad från tidigare dator. Jag valde också Fractal Design Define R4 chassit, riktigt hög klass på det!

 • Jonas 24 september, 2013, 14:19

  Tjena Stefan,

  Du skrev att du valt 840 Evo? Är de bättre än 840 Pro? Eller är de billigare?

  När du bygger datorn finns det säkert både sata2 och sata3-portar. Tänk på att sätta rätt disk i rätt port och att ha rätt drivrutiner.

  Synd att du är ”tvingad” till att köra Windows 8. Me no like.

  Jag blir sugen på att bygga jag med…

 • Niklas Wikman 24 september, 2013, 15:48

  Verkar vara ett riktigt trevligt bygge. Jag har generationen innan på processor och ett annat moderkort.
  Jag jobbar så att jag importerar alla bilder till SSD 2 och när de är klara så drar jag över dem i Lightroom till min vanliga 2Tb disk internt.
  Jag byggde min i början av året, kan som vanligt konstatera att priserna gått ner en aning, jag valde dock två 500Gb SSD då jag har en del andra stora applikationer utanför CC.

 • Stefan Tell 24 september, 2013, 22:11

  Jonas, jag vet faktiskt inte. Hade tänkt ta tidigare modellen från Samsung som fått bra kritik, men sen tog det ett tag innan jag beställde datorn och den nya hann komma ut, så det blev den.

  Har dock inte byggt den själv, det gjorde Inet åt mig. Windows 8 är inte så farligt, så fort man kommit till skrivbordet så är det mesta sig likt och Startknappen kanske kommer tillbaka i 8.1?

 • Stefan Tell 24 september, 2013, 22:15

  Niklas, japp, den känns bra på alla sätt. Förutom att den där externa hårddisken vägrar funka med USB3. Man tycker ju att en standard som USB borde vara ganska enkel att hålla sig till.

  Allt blir verkligen billigare hela tiden, om man inte ska gaming-nivå på grejerna dvs, då kan man uppenbarligen betala hur mycket som helst. När det gäller SSD hade jag såklart kunnat tagit en lite större och haft för aktiva arbetsfiler, men det är samtidigt rätt skönt att inte bry sig om att utrymmet tar slut. Ska kanske ändå test och se hur fort det kan gå att ha SSD 2 som tillfällig disk för det man jobbar med just nu.

 • Ulrika C Månsson 2 maj, 2017, 22:46

  Hej. Vill någon hjälpa mig.. Blev rekommenderad att köpa en Lenovo då jag sa jag jobbar mkt m bildredigering i lr o en del i PS. Den har bara krånglat… I 4mån… Det där med att bygga verkar bäst – hur gör man? Vem kan jag beställa hos?

  • Fotograf Stefan Tell 3 maj, 2017, 09:20

   Hej Ulrika,
   tråkigt att höra.

   Jag har senaste gångerna beställt stationär dator från http://www.inet.se som jag verkligen gillar. De har butiker lite överallt, annars kan du nog kontakta dem via nätet och säga ungefär vad du är ute efter och kan tänka dig att betala.

   När det kommer till bärbara datorer kan jag bara rekommendera att köpa en så ren laptop som möjligt. Läs lite tester och hör med en bra datorbutik så du slipper alla dessa småprogram många tillverkare envisas med att installera.

   Lycka till!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.