≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Kom ihåg din ljussättning

Evernote-app, anteckningar för att komma ihåg ljussättning. Fotograf Stefan Tell

Som fotograf gör jag ofta saker på ungefär samma sätt gång på gång, det måste man t ex göra om man har kunder som förväntar sig att bilderna har samma stil oavsett om de är tagna förra året eller igår. Det gäller kanske främst produktfotografering och personalfotografering där det finns en poäng att allt är fotograferat på samma sätt och med samma ljussättning, annars blir det lätt lite spretigt när de ska användas tillsammans i en katalog eller på webben.

För att underlätta arbetet med att komma ihåg hur jag gjorde har jag tidigare gjort anteckningar, små skisser på papper med uppställningen av blixtar i studion, vilka ljusmodifierare jag använde och annat som kan göra det lättare att få till likadana bilder en andra, tredje och hundrade gång.

Ljussättnings-appar

Ett tag provade jag mig igenom alla ljussättnings-appar jag kunde hitta; Strobox, Sylights och några andra jag inte kommer ihåg vad de hette. Först och främst hade jag tänkt ha dem för bloggen så jag enkelt kunde göra ljussättningsdiagram, men att ha anteckningarna i mobilen är ju bra också.

Tyvärr tycker jag nog att de är lite för pillriga att arbeta med, det går inte så fort som man skulle önska att dokumentera allt man behöver från en fotografering på ett smidigt sätt. Det här gör jag oftast precis innan jag river ljussättningen och då kanske man är på väg att åka hem från en kund, eller bara ska göra något annat, att stå med telefonen och få till ett diagram kanske inte är det man har tid eller lust med då.

Till bloggen använder jag fortfarande den PSD-fil med en massa ljusmodifierare i lager som Kevin Kertz gjorde för massa år sedan, den kanske inte har allt men ändå.

evernote

Evernote är enklast

Jag har haft Evernote installerad på min telefon hur länge som helst men det var först i våras när jag skulle till Bologna som jag insåg hur smart och smidig den appen är. Det var hur enkelt som helst att spara ner e-post, PDF:er och annat som behövdes för resan, t ex hotellbokningen, flygbiljetterna och uppdragsbeskrivningen.

Evernote finns förresten för rätt många plattformar, t ex iPhone, iPad, Android och lite annat, kolla deras webb.

När jag inte hann eller orkade göra en bra skiss har jag tagit några bilder med mobilen så jag ser hur blixtar är uppställda och vad jag använt, men poletten föll ner först när jag kom på att det vore så mycket smartare att spara bilden/bilderna med några snabba anteckningar. Nu gör jag alltid så.

Skriv ner allt du kan behöva komma ihåg

Lite som när man lagar mat så har man några recept man säkert kan göra i sömnen, oavsett om det är en Bolognese (som enligt en taxichafför i Bologna inte heter så där, utan ragu) eller ett affärsporträtt med mjukt ljus.

För att slippa ägna tid när kunden/modellen är på plats åt att göra alltför mycket justeringar av ljussättningen har man nytta av alla detaljer som gör jobbet enklare, och med jobbet menar jag att få ljussättningen exakt som den var förra gången.

Jag brukar alltid ha med mig tumstock eller kanske ett måttband, sedan mäta hur högt upp jag har hissat stativen, dvs hur högt blixtarna sitter, ungefärlig vinkel (eller om de pekar lite framför bröstet, eller mot bakhuvudet på personen man fotograferar), vilken effekt jag har ställt in på dem och en massa andra småsaker.

ISO, bländare och slutartid kan också vara bra att skriva ner, även om det går att få fram ur bilderna man tog med samma ljussättning förra gången. Sen kanske man inte har tillgång till dem så man kan läsa av EXIF eller meta, så skriv upp sånt också.

Ofta har jag en tejpbit på golvet där modellen ska stå för att det ska bli bäst, ett enkelt mått från den punkten till basen på respektive stativ snabbar också upp processen med att ställa ljusen rätt från början.

Har man inget måttband med sig kan man också göra som i anteckningarna ovan, skriva hur långt man når upp på stativet, det brukar hamna ganska rätt.

Evernote är gratis, synkas i molnet och finns som sagt för en massa olika plattformar. Ta en eller flera bilder som tydligt visar hur dina blixtar står och skriv ner alla små detaljer om effekt, ljusmodifierare och sånt. Inom kort kommer du ha en smidig receptbok med ljussättningar som du antingen använder för att se till så resultatet blir likadant som förra fotograferingen, eller så kan du snabbt få en utgångspunkt att modifera från.

Det var dagens tips.

Comments on this entry are closed.