≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Anna Höglund, författarporträtt

Anna Höglund, författarporträtt/pressbild av illustratör till Lilla Piratförlaget 2013. Fotograf Stefan Tell

Att jobba som fotograf behöver inte alltid vara att släpa på en massa utrustning för att t ex fejka vårljus i en lägenhet för att porträtten ska bli bra. Ibland är det så enkelt och lyxigt som att ta bilen till en fin tomt där det sitter en illustratör och väntar med en hund. Som såklart också ville vara med på bild, i skuggan.

Jag fotograferar rätt mycket författarporträtt och försöker att variera mig så allt inte blir studioporträtt, även de gånger jag fotograferar i fotostudion ser jag oftast till att ta några i naturligt ljus utomhus för att det ska bli ett bra paket med pressbilder till förlagen. Det brukar vara mer användbart om det finns lite av varje.

Anna Höglund, illustratör. Pressbild för Lilla Piratförlaget 2013. Fotograf Stefan Tell

Lilla Piratförlaget (som jag i våras fotograferade Johanna Lindbäck för) kontaktade mig och behövde snabbt porträtt på illustratören Anna Höglund som är aktuell med boken Om detta talar man endast med kaniner, en slags filosofisk bilderbok.

Anna Höglund har jag fotograferat tidigare, då tillsammans med Ulf Stark för Berghs Förlag men en helt annan årstid. Lite studiobilder och några ute i ett kallt Stockholm. Igår var det en otroligt skön sensommardag när jag fotograferade henne i trädgården, med en hund bredvid.

Av någon anledning har hon en lite kaninstaty i trädgården som fick vara med på några bilder, passade ju ganska bra med tanke på bokens titel. Annars försökte jag hitta skugga i det hårda solljuset så det inte bara blev kisande bilder.

Anna Höglund, pressbild med hund. Fotograf Stefan Tell

Jag hade ingen direkt plan när det gällde vad för slags bilder jag skulle ta, utan vi flyttade bara oss runt mellan olika platser i trädgården så det blev lite variation. Höga träd och lövverk hjälpte till att skapa lite intressant ljus här och där.

Alla bilder togs med en Nikon D800 och ett 105mm/2.8 objektiv, har sedan justerats i Lightroom 5 med lite hjälp av ett filterpaket jag precis köpt (VSCO Film) som jag vid första anblick känns väldigt smidigt, jag som aldrig annars använder presets. Det bästa är nog att man kan klicka runt lite och experimentera med olika riktningar, sen tona ner effekten så den passar motivet.

Här kan du se alla pressbilder på Anna Höglund i Lilla Piratförlagets bildbank på Flickr. Ett snabbt och smidigt jobb är alltid skönt att klämma in, eller snarare, jag försöker nästan alltid göra saker snabbt. Att låta jobben samlas på hög brukar sällan göra underverk för humör eller likviditet.

Comments on this entry are closed.