≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Isol, pressbilder för ALMA

Isol, pressbild för ALMA. Vinnare av 2013 års pris. Fotograf Stefan Tell

Isol, vinnaren av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens Minne 2013 har kommit till Stockholm för den årliga pristagarveckan och det är återigen dags för mig att fotografera pressbilder åt ALMA, organisationen som står bakom det hela.

Jag har fotograferat åt dem i flera år nu, alltid lika roligt att dokumentera en hel veckas evenemang även om antalet platser och tider jag ska vara med på varierar lite. Vissa år har jag följt med ned till Vimmerby, andra gånger täcker jag mest allt som händer i Stockholm.

I år kommer det vara workshop på Kulturhuset, föreläsning, evenemang på Skansen, den stora prisutdelningsceremonin på Konserthuset plus denna inledande fotografering av pressbilder, porträtt som brukar användas flitigt i flera år framöver. Just idag var prognosen regn och riktigt dåligt väder, men det blev inte så illa.

Isol-Videointervju-Skeppsholmen-Stockholm-2013

Jag hade fått 45 minuter inplanerat för att fotografera porträtt av Isol på Skeppsholmen, ganska gott om tid alltså även om lite alltid går åt till uppvärmning (vi har visst väldigt jämngamla barn, alltid något att prata om, det skiljer fyra dagar) och sen försvinner massor av tid till förflyttning om man vill varierar miljön i bilderna. Direkt innan min plats i schemat hade hon en videointervju.

Eftersom jag var på plats tidigt höll jag mig i närheten och tog lite testbilder. Första var alldeles för nära och slutaren på min D800 lät lite för mycket, efter det tog jag istället resterande dokumenterande bilder av intervjun med min nya favoritkamera Fuji X100s som är knäpptyst.

Isol, porträtt i svartvitt, 2013. Fotograf Stefan Tell

När intervjun var över kom jag på en sak jag hade skrivit på bloggen under bokmässan i Bologna, Låna ljus av filmare, och gjorde just det när det ändå stod lite ljussättning där på ett stativ som jag kunde använda mig av medan de packade ihop. Inget som påverkar bilden otroligt, men lite extra blänk i ögonen kunde behövas den där mulna dagen då det regnade smått.

Isol, porträtt av vinnare av Astrid Lindgrens Minnespris 2013. Fotograf Stefan Tell

Eftersom det regnade och Isol helst inte ville bli genomblöt av förklarliga skäl med ett så späckat schema närmaste veckan gick vi in på Moderna Muséet och tog några bilder i deras fik vid entrén. Lite blandljus som blev fint, tycker jag.

Isol, pressbild med Stockholmsbakgrund. ALMA 2013. Fotograf Stefan Tell

Sen tog vi en promenad mot vattnet för att få lite Stockholm i bakgrunden, det var lite regndisigt, men det tyckte jag funkade bra. Skeppsholmen är rätt unikt i Stockholm med att ha så många olika miljöer med bakgrunder som inte ligger tätt inpå, man behöver bara gå till ena eller andra sidan för att få bra variation på bilderna, något jag är övertygad om att det spelar roll när bilderna i bildbanken ska användas.

Isol, porträtt. Pressbild från Skeppsholmen i Stockholm 2013. Fotograf Stefan Tell

Här lyckades vi få med inomhusporträtt, utomhusporträtt i grönska, stadsmiljö, lite intervjusituationer, ett paraply och även ett lutande porträtt.

Ã…terigen, den där checklistan man borde skriva ner och fylla på, den gör livet så mycket enklare när man ska fotografera pressbilder för att inte missa något och även förenklar för planeringen. Det enda jag egentligen saknade denna dag var en fin himmel med roliga moln, det hade varit kul att få med samtidigt.

Egentligen är jag pappaledig med tvillingarna, men just ALMA har jag velat fortsätta jobba med och inte få ett års uppehåll när jag fått chansen att dokumentera deras arbete och vinnare under så lång tid.

Just det här uppdraget var otroligt enkelt att ha som uppvärmning. Isol är otroligt van vid att bli fotograferad, behöver knappt instruktioner och är väldigt lättpratad. Sen att vi har barn så nära i ålder gjorde det hela ännu lättare, jag fick även chansen att visa vår lilla musikvideo.

Nu återstår som sagt en workshop, Skansen, föreläsning på Kulturhuset innan det är dags för prisutdelningen i Konserthuset. Ska bli intressant att se vilken kunglighet jag ska få fotografera med pristagaren i år, alltid en bra grej att kunna ta upp på släktmiddagar, att man har skakat hand med någon i Kungahuset.

Högupplösta pressbilder med porträtt av Isol finns på MyNewsdesk.

Comments on this entry are closed.