≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Rama in med publiken

rama-in-porträtt-med-hjälp-av-publiken

Här är en till sak jag tänkt på (kommit på att jag visste) när det gäller fotografering av evenemang och kanske då mer specifikt presskonferenser eller liknande saker som föreläsningar. Eller kanske evenemang.

Rätt ofta sitter (eller står) en eller flera personer framför en publik och det är inte alltid man vill ha med fler än en på bilden samtidigt. Beroende på vinkel och hur det ser ut kanske det ofta vara svårt att få den där personen separerad från de andra, eller mikrofoner och annat som kan vara i vägen.

ej-inramat-porträtt

För att försöka vara lite pedagogisk råkade jag ha exakt en sådan bild med allt det där jag nämnde. Som känns lite halvfärdig. Det kom med ett knä, och ett mikrofonstativ som inte riktigt går att beskära bort om man inte går jättenära.

Mycket kan man lösa med ett bra teleobjektiv, men det är enklare att använda sig av publiken och sikta mellan två huvud för att få en lagom inramning. Man kan välja färg på inranmningen, det finns säkert både blont och mörkare om man så vill. Det går ju också att se till att göra alternativ, så det finns någon av varje.

Det här är ju en teknik som funkar bra i alla möjliga sorters folkmassor, eller om det är något annat man kan avgränsa med. Huvudsaken är att fokus är på det man vill och gärna att man använde ett tele så själva inramningen blir mjukt oskarp. Kan också vara uppskattat av de som ska använda bilderna i en layout. En bild som inte bara är ljusgrå eller vit i kanterna kan vara enklare att placera.

Comments on this entry are closed.