≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Ta alltid en ren bakgrundsbild

oskarp-ren-bakgrundsbild

I kategorin ”note to self” kommer nu det väldigt tidsbesparande tipset att alltid ta en bild fri från modeller om man tror att det kan behövas mer retusch än bara lite justeringar i Lightroom. Den kommer vara väldigt användbar så snart man ska plocka bort saker eller göra större förändringar i ”scenen” generellt.

Eller om man ska plocka bort en person som råkade stå där och inte ska vara med i den slutliga bilden. Ibland kommer saker i vägen, eller så kommer man på lite för sent att det kanske vore bra att plocka bort något/någon.

urspunglig-bild-pixelerad

I det här fallet fotograferade jag lite blandad personal på en tandläkarmottagning mitt under brinnande arbetsdag. Ibland fanns någon kund med i bakgrunden, oavsiktligt, och ibland bad vi folk vara statister för att inte få så stela bilder.

Nu råkade det vara så att de gillade den här bilden bäst, och på just den bilden (just nu pixelerad, så du inte tror att det är fel på din skärm) stod det en kund vid kassan. Men hon skulle inte vara där, bara tandläkaren i korridoren. Så kan det bli ibland.

färdigt-montage-pixelerat

Eftersom jag var smart nog den här gången att ta en separat bild på bara miljön med samma inställningar som övriga bilder var det enkelt gjort att maska bort kunden från bakgrunden. Jag hade ju en tom bakgrundsbild jag kunde jobba med, annars får man ibland gissa hur bakgrunden såg ut bakom personen i fråga.

Det är inte alltid så lätt, och att klona oskarpa saker (som bakgrunden) är många gånger svårare än att klona skarpa saker.

Man ser direkt att något inte är helt på riktigt.

Så tänk på det för de flesta bilder du tar, rör inget och ta en extra bild, helt ren från det i förgrunden. Det kommer spara väldigt mycket tid, och göra saker väldigt möjliga och enkla, snarare än tidskrävande och frustrerande retuschprojekt som kanske inte ens känns bra när de är klara.

Sen har man en bakgrund på köpet, om man senare vill fotografera t ex nyanställda och klippa in på samma bakgrund. Eller byta ut personer i en scen. Eller flytta något lite.

Det tar en sekund och lite plats på hårddisken, mer krävs inte.

1 comment… add one
  • Jeanna Qvarnström 16 oktober, 2016, 03:47

    Intressant! Du verkar gilla vad du skriver och vad du gör.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.