≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Janina Kastevik, författarporträtt

Författarporträtt av debuterande barnboksförfattare Janina Kastevik. Pressbild åt Bonnier Carlsen. Fotograf Stefan Tell

Lagom till Bokmässan 2012 har jag levererat de färdigretuscherade författarporträtten av debuterande barnboksförfattaren (och bloggaren) Janina Kastevik till bokförlaget Bonnier Carlsen som ska använda dem som pressbilder.

Som jag skrev i mitt tidigare inlägg är den här typen av uppdrag alltid roliga då det oftast finns utrymme att göra något annat och tid att göra det på, även om jag just i det här fallet levererade bilderna dagen efter vi hade fotograferat.

Samma ljussättning som igår, ungefär

Dagen innan Janina kom till min fotostudio hade jag fotograferat pressbilder åt en sportagentur, och jag hade låtit blixtar, diffusionsskärmar och stativ stå framme. Eftersom jag delar studio med några andra brukar jag för det mesta packa ihop allt efter en plåtning, men nu hade jag flera fotograferingar bokade på raken och behövde inte börja från noll.

Just den metoden är rätt skön att använda sig av när det går, det sparar tid och gör att man kan fokusera på detaljerna när man vet att det huvudsakliga ljuset redan fungerar och är bra.

ljussättning-fotostudio-Profoto-Telezoom-genom-Chimera-panel-diffusion

Telezoom genom diffusionsskärm

Huvudljuset var en Telezoom-reflektor på en Profoto D1 250 Air som fick mjukas upp genom en ungefär 2 x 2 meter stor diffusionsduk på en Chimera-ram. Inte världens smidigaste sak att hantera själv, men inne i studion blåser det i alla fall inte.

Det hårda ljuset som mjukas upp liknar rätt mycket ett jag använda i olika varianter en dag då jag fotograferade affärsporträtt åt olika företag. Här finns förresten de gamla blogginläggen om affärsporträtt med tre blixtar och affärsporträtt med två blixtar. Sen varierar bilderna lite mer förstås beroende på modell.

Ljuset har väldigt liknande kvalitéer med tydliga skuggor men ändå inte helt superhårt eller alltför kontrastrikt. Kanske inte den typen av ljussättning man använder på ett vanligt kontor då det kräver lite mer takhöjd för att bli bra.

Den här typen av ljussättning med en ljuskälla genom en stor diffusionsduk är en del i min jakt på det perfekta ljuset som jag tycker brukar finnas under stora parasoll på sommaren, i kombination med vita bord brukar folk alltid bli snygga.

bakom-kulisserna-författarporträtt-fotostudio

Lägg bara till en färgad bakgrund, och vips!

För att komma tillbaka till fotograferingen av Janina så hade jag ingen bakgrund dagen innan utan fotograferade enkelt mot vår vita rundfond.

För att variera mig lite, och få mer sammanhållna porträtt där allt blir en enhet satte jag upp en smal rulle brunt bakgrundspapper. Det stod inte som på bilden ovan utan rakt bakom henne, kanske en meter bakom, eller lite mer.

Janina Kastevik, debuterande barnboksförfattare. Pressbild till bokförlaget Bonnier Carlsen. Fotograf Stefan Tell

Det här med att göra något av bakgrunden har jag varit dålig på rätt ofta. Visst, många gånger är en ljus, vit eller neutralgrå bakgrund det bästa för porträtt i mitt tycke då det passar ungefär lika bra för väldigt många utseenden.

Det kan såklart bli lite tjatigt i längden om man aldrig gör något annat. Visst, med rätt ljussättning kan man enkelt byta bakgrundsfärg i Lightroom men det blir inte samma sak, åtminstone inte direkt när man fotograferar, och att hamna så rätt man kan direkt i kameran är ju väldigt skönt.

Bakgrundsljus och hårljus

Oftast när jag använder en ljussättning med bara två blixtar brukar jag använda den andra blixten till en kombination av bakgrundsljus och kant/hårljus. För ovanlighetens skull ville jag faktiskt att hon och hennes hår skulle flyta in lite i den bruna bakgrunden, men utan att det blev ett svart hål.

Bakgrundsljuset var en Magnum-reflektor som jag ställde rätt nära bakgrunden med diffusionstyg på för att minska risken att den frätte ut bakgrunden helt precis där den träffade den. Med en lagom vinkel mot bakgrunden fick även delar av hennes hår lite ljus men det var bara en bonus. Samma gäller hennes kindben vilket tydliggör hennes ansiktsdrag lite lagom och lättar upp skuggsidan just där.

Plus en silverfärgad reflexskärm undertill för lite extra blänk i ögonen och upplättning av skuggorna, inte så nära för att slippa få helt platt ljus.

Titta (inte) in i kameran

99% av porträtt jag tar är nog med blicken in i kameran, modellens alltså. Har välidgt länge tyckt att för profilbilder och porträtt som dessa helst ska ha ögonkontakt men har slutat vara så otroligt strikt med det.

För ibland passar det med en blick riktad någon annanstans, det behöver inte bara visionärer som kan blicka ut i evigheten, eller poeter. Tänker man pressbild kanske tidningen eller webbplatsen vill ha något annat än ett stirr in i kameran. Och att göra pressbilder lättanvända tycker jag är en del av uppdraget.

Blandad leverans ger lite mer

Min bildleverans bestod som den ofta gör för den här typen av fotouppdrag av en blandning studioporträtt och utomhusporträtt. Jag brukar erbjuda mina kunder bildpaket då chansen att de används ökar om tidningar och media har lite varianter att välja på (vilket i sin tur kan göra att även en notis eller mindre artikel kan synas lite mer om den får en fin bild bredvid). Finns det bara en porträttbild, eller en miljö kan den lätt bli lite uttjatad om man ska vara krass.

Efter fotograferingen följde Janina med in till datorn och valde snabbt ut några bilder hon gillade, sen gjorde jag några justeringar i Lightroom och lättare retusch i Photoshop för att få bort småsaker som inte behöver vara där.

För att avsluta det hela kan jag väl säga att allt är fotograferat med en Nikon D700 och ett 85mm/1.4-objektiv. Som vanligt. En kombination som bara funkar.

Något annat som bara funkade var att ha Janina som modell. Väldigt trevlig och lättsam, vi pratade barn (såklart), böcker, bokmässan, erfarenheter av bloggande och lite gemensamma kändisar från bokvärlden vi hade träffat.

Någonstans däremellan justerade jag ljussättningen och fotograferade porträtt som jag är väldigt nöjd med. Ska bli spännande att se om de kommer dyka upp lite här och där, för av den korta bokpresentationen jag fick kändes det som hennes bok (som kommer våren 2013, Slottet av is) kan bli något bra.

Besök som sagt gärna hennes blogg BLÄDDRA! BLÄDDRA! om du är intresserad av barnlitteratur eller hur det är att debutera som författare. Eller bara hur en aktiv och intressant blogg i det ämnet kan vara.

Comments on this entry are closed.

  • Kristina 28 september, 2012, 22:53

    Hej! Jag tycker så ihjälslagen mycket om dina bilder! Undrar bara om det går att fotografera sig hos dig o hur mycket det skulle kosta :)
    Mvh,Kristina

  • Petra Gau 4 oktober, 2012, 09:43

    Otroligt snyggt porträtt av Janina! Den där ljussättningen gillar jag.

  • Stefan Tell 5 oktober, 2012, 10:43

    Tack så mycket, är själv mer än nöjd med resultatet.