≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Nikon D800 eller D4?

Nikon D800 (produktbild från Nikon.se)

Så har den äntligen kommit, efter miljarders foruminlägg och rykten. Nikon D800 och Nikon D800E, två lite annorlunda lillebröder till D4. Eller kanske något helt annat, de verkar ha hållit fast vid namngivningen men låtit dem gå helt olika vägar. Lite skillnad mot när D3/D700 kom, och senare varianterna D3X och D3S. Då var det mer dyr-proffs eller ekonomi-proffs.

Att uppgradera till modern teknik känns väldigt självklart, men exakt till vilken modell kändes inte lika självklart förrän specifikationerna var ute, dvs vid lanseringen. Då blev det genast rätt enkelt.

Dyr eller prisvärd?

När jag senast bytte från Nikon D2X till D700 klurade jag rätt länge på om det skulle vara värt motsvarande ett riktigt bra objektiv i extrapengar för att få den rejäla D3 (väldigt mycket pengar), men valde en D700 (kändes genast prisvärd) och batterigreppet för att få samma känsla och funktionalitet (minus dubbla kortplatser då kanske).

Och jag har inte ångrat mig en sekund att jag valde den betydligt billigare D700, som också blir otroligt mycket lättare och smidigare utan batterigreppet. Den gigantiska skillnaden var ju att det blev fullformat. Att det fanns pengar över till studioblixtar eller objektiv var en fin bonus.

Så nu får man väl ställa sig i kö som alla andra och förhandsboka ett exemplar, kommer nog välja standardmodellen även om mycket av min fotografering i studio säkert kvalificeras att göra ännu bättre med E-modellen.

Fler Megapixlar, ja tack.

Det kommer alltså att bli en D800, känner att det kommer göra mest nytta på den typen av fotograferingar jag sysslar med, dvs porträttfotografering och produktfotografering. D4 ser jag inte riktigt vitsen med för det jag fotograferar mest, och filmfunktionen är inget jag kommer använda mycket oavsett.

Det diskuteras överallt om man verkligen behöver 36 MP, och visst, lite över 20 hade säkert upplevts som ett riktigt lyft. För 90% av mina jobb skulle jag nog klara mig med 3-4 Megapixlar, speciellt när det bara ska användas litet i tryck och på webben, men de gånger när de som sköter layouten till tidningar och magazin kommer det kännas skönt att det finns fler pixlar att beskära.

Nu är det bara att vänta, det tar väl ett tag innan de börjar levereras ut till butiker och jag har ingen aning om vilken butik som får flest eller först. Just den grejen, med en lite för lång tid mellan lansering och leverans är ju alltid trist. Fast de som vill satsa på Canons värsting har väl haft en längre väntan.

Det är egentligen bara en grej jag har velat förbättra spontant på min D700, och det är en större spridning av fokuspunkterna, har för mig att D2X hade dem längre ut mot bilden kanter, men det kanske inte är någon skillnad mellan D700 och D800?

Vi får se. Ska bli skönt med modern utrustning igen. Och kul för alla som vill byta upp sig till fullformatskamera, det lär väl dyka upp många begagnade D700 till bra priser närmaste tiden kan man gissa. Det är ju fortfarande en bra kamera.

Comments on this entry are closed.

  • Johan Maxe 9 februari, 2012, 11:43

    Det som är en av de finesserna jag ser fram imot är att kameran flyttar med vald fokuspunkt mellan horisontell- och vertikalläge. Det är alltid en massa fipplande med att flytta fokuspunkten när man byter mellan lägena och detta kommer snabba på tiden för bytet avsevärt.

    Har dock beställt D4 och behåller D700 som backup för att på sikt lägga en D800 i väskan också för studio/landskapsfoto.

    • Stefan Tell 9 februari, 2012, 13:46

      Det var ju en smart funktion, har helt missat. Men är fokuspunkterna samlade i mitten som på D700 fortfarande?

      Vad är främsta argumentet för D4 tycker du?

  • john macdonald 16 februari, 2012, 16:49

    knowing what i know now, i would go for the D800 over the D4. i currently use the D3 but would be just as happy with the D700. the quality of the photo is in the sensor, the lenses that you use, and the lighting. save your money.

  • Stefan Tell 17 februari, 2012, 11:50

    I think is my conclusion as well, the speed is not that important for me.

  • Ingemar Edfalk 20 februari, 2012, 22:38

    Jag har också beställning på en, vanliga modellen. Intressant dock att Nikon har gett ut en lite ”varningsskrift” om kort skärpedjup och hur svårt det blir att undvika skakningsoskärpa och rörelseoskärpa med den… Precis som om de ångrade lite att upplösningen blev så hög ;-)

  • Stefan Tell 22 februari, 2012, 01:46

    Jo, de har ju tagit i rejält. 300% ökning från D700 ställer ju vissa krav på objektiven. Vi får väl se vad pixelgranskarna kommer säga i sina tester framöver.

  • Ingemar Edfalk 12 april, 2012, 22:39

    Har nu plåtat i tre veckor med min. Vad jag tycker mig märka är att skärpedjupet är lite kortare… Vid samma inställningar. Måste ju vara inbillning eller? I övrigt är den ju inte svårare än någon annan kamera. Vilket ju faktiskt inte är så konstigt då pixeldensiteten är ung. samma som i D7000 och flertalet andra DSLR idag. En annan skillnad jag tycker mig märka är att dynamikomfånget är bättre än allt annat jag använt, det är faktiskt svårt att bränna ut högdagrarna! Har en D3x som nu inte längre ger den högsta bildkvaliteteten. Där rök de pengarna… Vad kan man få för den nu?

  • Ingemar Edfalk 14 april, 2012, 08:25

    En sak till, det där med fokuspunkterna. Att de är mer samlade i mitten på FX beror nog helt enkelt på den större sensorytan. På DX tar de upp mer plats i förhållande till sensorstorleken då Nikon inte verkar ta hänsyn till detta utan använder samma fokuserinngsyta i bägge. Fördel DX – de täcker en större yta. Nackdel DX – de är mindre exakta eftersom också varje punkt täcker en större yta och därmed blir svårare att pricka in exakt där man vill ha skärpan. Och vice versa förstås. För min del fördrar jag exaktheten man kan få i fokuserinngen med FX.

  • Stefan Tell 17 april, 2012, 08:47

    Det dynamiska omfånget låter bra, vore väl kanske konstigt med en ny kamera jämfört med en ganska många år gammal som D700 (med dagens mått mätt). Fast det där med skärpedjup låter ju mysko, har ingen aning om varför det skulle vara så.

    D3x är nog rätt kall på marknaden just nu, D3s verkar ju annars vara något som folk med allergi mot stora bildfiler verkar vara ute efter nu. Man får hoppas att du har haft nytta av den medan du använde den.

    Dina tankar om fokuseringspunkter låter rimliga, men det är lite synd hur som helst, skulle gärna vilja ha några aningens längre ut mot kanterna. Man kan väl köra DX-läge på D800, eller? Hur stor blir bilden då?