≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Tips på bra yrkesfotografbloggar

Jag följer ett antal fotografer som bloggar via RSS, och har massvis med bokmärken till många andra jag försöker gå igenom hyfsat ofta. Förutom att jag lär mig väldigt mycket är det underhållande och ett litet mått konkurrentanalys. Dels hur andra gör rent praktiskt, eller bara hur de marknadsför sig.

Har du tips på svenska fotografer (vi kan spara de internationella till ett annat inlägg) som delar med sig lite av arbetsrutiner, yrkestips och sånt får du mer än gärna skriva en kommentar. Vill du tipsa om din egen blogg går det såklart också bra, alla tips emottages tacksamt.

Sex svenska yrkesfotografer som bloggar

Kristofer Lönnå

Fotograf i Sundsvall och Stockholm, med en löpande uppdaterad blogg där det visas lite av varje, från färdiga kampanjbilder till bakom kulisserna och annat jobbrelaterat.

David Bicho

Stockholmsfotograf med foto av olika slag plus en massa tips om DSLR-filmning, allt från djuplodande ljusteori till snabba programtips.

Simon Hellsten

Fotograf på Kungsholmen i Stockholm som också han verkar ha ramlat in på filmspåret, visar upp lite av varje från produktioner och studio.

Michael Jönsson (Vegafoto)

Fotograf i Göteborg med en förkärlek för Gotland, blandar bloggen med lifestyle-bilder från när och fjärran med fototips och ibland lite dj-relaterat.

Martin Botvidsson

Blogg med mycket om retusch, nu senast instruktionsfilmer kallade RetuschAkademin, plus även filmande och färdiga bilder som dyker upp lite här och där.

Ingemar Edfalk

Fotograf i Hässelby som verkligen visar hur blandad en fotografs vardag kan vara, ena dagen är det fastighetsfotografering, nästa en bilhall och sen produkter osv osv.

Varför bara dessa?

Det kan man undra?

Kanske mest för att de här var de sex fotograferna som jag följer för att de löpande (hyfsat) berättar om vad de gör, hur de gör det, vad som hände, vad som kan gå fel, vad man kanske skulle ha tänkt på, hur man kunde gjort bättre och annat som är väldigt lärorikt när man vill komma på nya sätt att jobba som fotograf eller bara göra ett visst arbetsmoment.

Sen finns det såklart miljarder fantastiskt bra bloggar av fotografer, men när det gäller att berätta om yrket kunde jag inte komma på fler just nu. Har du tips om andra vill jag gärna att du skriver en rad så kan jag uppdatera listan framöver.

5 comments… add one
 • Fredrik Skog 20 maj, 2011, 14:26

  Tack för detta inlägg. Det gav mig några nya länkar att följa! :) Precis som du har jag en lång lista på fotografer som jag försöker scanna av. Din egen blogg följer jag via RSS och jag din blogg som en ren kunskapskälla! Otroligt mycket tips om ljussättning du kommer med hela tiden, riktigt uppskattat.

  Min egen site når man på http://www.brightphoto.se Försöker uppdatera så gott det går men jag känner att det ofta blir lite för glest mellan inläggen. Skulle gärna försöka öka min nivå till 3 kanske 4 inlägg i veckan men man vill ju också känna att det finns att skriva om så man inte bara svammlar om ingenting…

  Två bloggar jag gärna läser är John Hagbys och Magnus Egger.

 • Maria 21 maj, 2011, 12:19

  Tja, jag får väl tipsa om min egen blogg http://www.mariafaldt.se/blogg-nyheter som jag försöker uppdatera några gånger i veckan i alla fall. Helst varje dag, men som du själv vet så håller det inte riktigt … Jag skriver kanske inte så mycket om hur jag gör, men jag visar bilder från olika uppdrag och egna projekt.

  Kul att se vilka du följer. Vi har några gemensamt – jag följer, förutom dig, även Kristofer och ”Vega”. Jag kollar även in degerman.se och ryangarrison.com. Den senare uppdateras tyvärr lite dåligt numera.

  /Maria

 • Simon Hellsten 24 maj, 2011, 16:20

  Kul att du tipsar Stefan! Tack. Jag får väl medge att jag hör till den där skaran som uppdaterar ”hyfsat” ofta ;) men nu fick jag ju lite panik och knåpade ihop ett inlägg illa kvickt. Bra med en spark då o då :)

  • Stefan Tell 27 maj, 2011, 11:45

   Hyfsat är helt ok, har själv svårt för att bara skriva något kort, även om det säkert kan vara intressant för många som vill få en liten inblick i vårt arbetsliv.

 • Michael Persson 31 augusti, 2011, 12:10

  jag har nyligen publicerat en ny webbsida om min fotografering av Grekland och de grekiska öarna. jag ahr ett stort intresse av estetik, design och arbetar professionellt som webbproducent / designer sedan sent 90-tal…

  jag har fått bra respons från fotografer tidigare och funderar på att satsa mer på fotograferingen

  Vore kul med lite tyck om mina bilder från webbsidan…

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.