≡ Meny
Fotograf Stefan Tell
Personalfotografering i kontorsmiljö. Fotograf Stefan Tell

Nu börjar det bli lite mer naturligt ljus ute, och man kan börja smyga in solljus i bilderna utan att det krävs så mycket utrustning för det. Senaste gången var när jag fotograferade personalporträtt för Refero, ett företag som är specialister på att finna kapitalläckage (vilket inte är samma sak som alla pengar man lägger på fika har jag förstått).

Uppdraget var lite blandat, jag hade med mig studioblixtar och annan studioutrustning för att dels kunna ta porträttbilder av de som arbetar på företaget, och dels fotografera lite miljöbilder från deras fina kontorsmiljö i några slags iscensatta miljöbilder där de anställda fick agera modeller och leka möte m.m.

Mitt i allt undrade de om jag samtidigt kunde ta några pressbilder av en kille som skulle användas till en tidningsartikel, och då kanske porträtt mot vit bakgrund kan kännas lite trist, så vi tog bort den och fick bilden ovan.

En mix av solljus och blixtljus

behind the scenes, fotografering på kontor

Här är vår ”studio” för dagen, snett ovan till vänster placerades en 150 cm Profoto Softbox Octa med en Profoto D1 250 Air, högt upp på ett stativ. Bilden är inte exakt som allt stod när bilden ovan togs, men kamerans plats är korrekt, och personen på bilden stod lite framför vänstra dörrkarmen till höger i bild.

diagram ljussättning fotografering kontor

Diagrammet är så alla blixtar och annan utrustning var placerade när vi tog bilden. Huvudljuset är som sagt från en Profoto D1, men eftersom det var mitt på dagen och starkt solljus ute fylldes rummet med tillräckligt mycket ljus att några extra reflexskärmar eller annan upplättning inte krävdes.

Det jag inte fick med på diagrammet är fönstret direkt till höger om kameran, som vi var tvungna att täcka för det fönstret med en reflexskärm och svart material. Solljuset kom in från höger och var väldigt starkt, något som syns tydligt på bakgrunden där det helt fräter ut vissa delar, det vill man inte ha i ett ansikte.

Solljus från fönster som kantljus

Däremot var det utmärkt för att använda som kantljus på huvud och kropp, höger sida sett från kameran. Det ljuset lyser snett in genom det fönster som är snett till höger om honom, och reflektionerna från fönstrets insida (en sån där bred fönsterkarm eller snarare öppning som brukar finnas i gamla hus). Det lyser upp lite snyggt på hans huvud och lättar upp ena kinden.

personalportratt-vit-bakgrundKantljuset på andra sidan huvudet är däremot fejk. I rummet innanför står en annan Profoto D1 med en Zoomreflektor riktad snett mot dörröppningen, den användes senare för att belysa en halvtransparent, mjölkvit, reflexskärm bakifrån och göra den till något som liknar en ljuslåda. En enkel bakgrund för porträtt på plats om man inte hittar en bra vit bakgrund i miljön.

Men, som sagt, vi tog bort bakgrunden för denna bild, för att få med lite av rummet och miljön. Ljuset var redan inställt, men ser man på denna bild är kantljuset från blixten kanske aningens för starkt eftersom det fräter ur lite detaljer, men å andra sidan brukar solljus kunna göra det också ibland.

Svårare behöver det inte vara på den här tiden på året att blanda studioljus med naturligt ljus, åtminstone inte mitt på dagen inomhus om det finns hyfsat med fönster som släpper in solljus. Fast nu är det minst lika viktigt att ta med reflexskärmar för att täcka direktljus som det är att använda dem som just reflexskärmar. Det kan räcka med svart och vitt tyg, plus massor med silvertejp, men många gånger är stativ och reflexskärmar enklare.

Bilderna togs med en Nikon D700, ett 85mm/1.4. Slutartid 1/200s och bländare f/3.2. För att utlösa blixtarna använde jag en Profoto Air Remote, otroligt smidigt och praktiskt att enkelt kunna justera effekt på de olika blixtarna utan att behöva gå ifrån kameran eller klättra på stegar. Kunde de lägga till en display på den så man såg respektive blixts inställda effekt vore det såklart ännu bättre, men det kommer väl i nästa version kan man hoppas.

miljobild-liten-kontorSen, ett litet tips, när man ändå är på plats hos en kund, föreslå att låta medarbetarna agera statister (eller modeller om man ska kalla dem så) för att få till lite arbetsbilder i rätt kontorsmiljö. Det brukar vara rätt enkelt att få till, behöver inte kräva så mycket ljussättning på den här årstiden men ger väldigt mycket.

Vips har kunden ett gäng bilder på deras personal som agerar i miljö, något som ofta kan vara otroligt mycket mer användbart till små bilder för webb eller trycksaker än att de ska behöva köpa anonyma bildbyråbilder för att visa upp deras verksamhet.

Det enklaste sättet är att föreslå att de ska ”leka möte”, det brukar kunna vara lite flamsigt ett tag, men folk gillar generellt att vara med på bild om de får något att göra, och leka möte är ju säkert något som de flesta som jobbar på kontor vet hur man gör. Enda problemet är om man låter de prata för mycket, då får man sortera bort massvis med bilder där folk pratar, som annars kunde blivit bra.

Kan vara ett enkelt sätt att leverera mycket mer än det ursprungliga, utan att det behöver ta så mycket längre tid eller kosta så mycket mer.