≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Ny, snabb dator för Photoshop, Lightroom och Capture NX

Fractal-Design-R2Så, efter många timmar på diverse hjälpsamma forum och lite prisjämförelser har jag äntligen fått hem och fått igång min nya dator. Tack för tipsen (men det blev såklart ingen Mac eftersom den ska vara prisvärd och tyst, får bli senare kanske).

Inet.se som verkar vara vassast och mest uppskattade just nu fick äran att bygga ihop den efter mina specifikationer. Med lite hjälp av er besökare och Sweclockers blev det till slut en stationär dator som hamnade på precis under 20.000 kr inklusive moms och frakt.

500 kr i månaden

Den numera pensionerade datorn jag hade innan höll ut i nästan fyra år, men det var inte kul att försöka göra något i Nikon Capture NX 2 mot slutet. Allt tog alldeles för lång tid. Så slår man ut 20.000 på fyra år (vilket kanske iofs är ett år för mycket) är det inte så mycket pengar. Speciellt inte om man tänker på att den faktiskt används till att jobba med, utan en dator är man som fotograf/formgivare inte så produktiv idag. Med en bra dator går såklart allt fortare också.

Utslaget på tre år blir det ca 6.500 kr/år eller 500 kr/månad, och det är mindre än vad ett SL-kort kostar. Om man nu ska jämföra med något.

Kravspecifikation

 • Snabb processor och snabba hårddiskar
 • Tysta komponenter och tyst datorlåda
 • Utbyggningsbar

Processor

För mina behov verkade den nya i7 860-processorn från Intel mest prisvärd, moderkortet kommer från Gigabyte men det hade jag inga direkta synpunkter på förutom att det gärna fick ha så många kontakter som möjligt (USB, Firewire och eSATA).

Internminne

8 GB arbetsminne kändes rätt ”lagom”, datorn på jobbet har 4 GB men den äter upp det ibland så en tusenlapp (ungefär) extra kändes inte så farlig för att höja taket lite.

Satsa på SSD

160gb-ssd-intel-x25-m-g2-sataEn 160 GB SSD från Intel som systemdisk är nog det som mest gör att datorn känns otroligt snabb och responsiv. När väl Windows 7 har laddat (går också fort) startar Photoshop på någon sekund, och det upplevs aldrig som det är någon väntan. Plus att den är knäpptyst, och väldigt sval.

Hårddiskar för lagring

För lagring tycker jag det inte behövs lika snabba saker, visst, filer ska öppnas men det behöver inte vara snabbhet på bekostnad av ljudnivå eller värme. För att inte behöva bygga ut datorn i första taget valde jag två stycken Seagate 1,5 TB-diskar. Det blir inte så mycket billigare att välja en mindre storlek, men går man upp till 2 TB är det genast rätt dyrt. Så nu finns det gott om plats för alla RAW-filer plus de betydligt större Photoshop-filerna som kan bli lite löjligt stora om man använder Smart Objects.

En otroligt tyst och bra datorlåda

Datorlådan Fractal Design R2 som visat sig vara precis så bra som tester säger (t ex här) är verkligen väldigt tyst. De medföljande fläktarna hörs inte, hårddiskarna kanske kan klicka minimalt sent på kvällen när det är tyst och tillsammans med en processorfläkt från Noctua är det helt klart den tystaste dator jag hört. På kontoret har jag en annan datorlåda utan ljuddämpning och med en massa hål, plus en Raptor-hårddisk, den är verkligen inte tyst, men å andra sidan står den i en bullrig kontorsmiljö, så det stör inte direkt.

Tyst grafikkort utan fläkt

Grafikkortet spelade inte så stor roll eftersom jag aldrig spelar längre, så det blev ett med fläktlöst med kylflänsar för att slippa oljud. De få funktioner som t ex Photoshop använder fungerar, men de kan man nog klara sig utan än så länge.

Så nu har jag en dator som importera till Lightroom utan någon direkt väntan, Photoshop är blixtsnabbt och Nikon Capture NX2 går faktiskt att använda (även om det är ett rätt bökigt program). Plus att den är helt tyst.

Bra datorbyggare

Inet.se kan jag varmt rekommendera, de höll kontakten på ett väldigt bra sätt, svarade snabbt på mail och bekräftade lika fort att systemet jag hade plockat ihop verkade vara ok. Sen tog det ca 10 arbetsdagar för dem att göra klart paketet, men för 795 kr hade jag aldrig kunnat begära mer.

Att det sedan har varit installationsfestival i flera dagar för att få in alla program man använder är tyvärr något man får leva med. Bara att kopiera över alla jobb från de gamla hårddiskarna tar rätt många timmar. För att inte tala om att rota fram serienummer och sånt.

Men, nu är jag väl rustad för 2010 och arbete igen. Känns otroligt skönt. Man märker det först i efterhand hur mycket en långsam dator begränsar en när det gäller urval av bilder, test av olika retuscher och sånt.

Nu finns det inga ursäkter längre.

4 comments… add one
 • Thommy Andersen 11 december, 2009, 20:56

  Hej!
  Toppen med en så bra beskrivning på din nya dator och dina erfarenheter så här långt. Jag kanske plockar ihop något liknande på Inet efter jul.
  SSD ligger i alla fall överst på önskelistan.
  Dessutom verkar du ha en massa annat intressant att läsa om på din trevliga sida.

  Hälsningar
  Thommy

 • Cali 12 december, 2009, 05:08

  Kul att allting gick så bra! Förstår bara inte riktigt varför du valde ett budgetchassie till en sådan dyr dator men funkar den och inte begränsar på något sätt så är det ju guld! :)

  Härligt att höra att du fick så bra erfarenheter av Sweclockers och Inet också!

 • Stefan Tell 16 december, 2009, 00:09

  Hittills är jag mycket nöjd, även om det är vissa saker med Windows 7 som är lite oförklarliga ur stabilitetssynvinkeln. Men men, funkar tillräckligt bra.

  Chassit känns lagom, dyrare behövde det uppenbarligen inte vara. Men efter ett tag har jag märkt att fläktarna varvar upp lite när man hårdkör den, fast det kan vara kombinationen hårddiskar, fläktlöst grafikkort och krävande program som gör att de måste jobba mer. Dock fortfarande långt ifrån störande, men man hör det lite på kvällen.

 • Cali 16 december, 2009, 00:26

  Kul kul! Jaså, lust och nämna något exempel bara för att? Ja jo, nu har man kört på XP ett bra tag och det ska bli skönt att få något nytt, om inte annat så för omväxlingens skull.

  Ah okej, jag sitter och väntar på min nya dator för tillfället, den har skickats från Inet så det är bara fråga om någon dag eller två! Det som verkar lite lustigt är att du beställde din i slutet av november(?) och fick den nu.. Jag beställde min 24 november och först idag skickades den.. Ã… andra sidan har dom kompenserat mig med en dubbelt så dyr processorkylare OCH en gratis kortlek, haha..

  Antec P183 chassiet, 4 st Fractal Design på 1000 rpm, ett passivt 4670 (använder bara grafikkortet till att se serier och filmer i HD) samt en Scythe Ninja 2 rev. B som processorkylare är det som gäller för min dator. Allt för att få den så tyst och kall som möjligt, men så är jag grovt allergisk mot datorljud också, hehe.

  Hade gärna satt in en SSD som systemdisk men det tillät inte budgeten, får bli när dom sjunker i pris och blir lite mer ”standard”.

  i7an kommer du nog väldigt långt med. Jag körde på i5an men så kostar min dator hälften så mycket också. Överklockar du och kör du på box kylaren eller någon annan?

  Vilket grafikkort var det du valde?

  Till sist har jag bara en liten fråga kring din programvara: vad för uppgifter lämpar du över på NX2 när du har Photoshop..?

  Sköt om dig!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.