≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Ritplatta för retusch?

wacom_intuos4_medium

Wacom Intuos4

För en massa år sedan köpte jag en Wacom-bräda, minns inte exakt vad den hette, men tror det var en Graphire-någonting som var grå och blå. Ritade och illustrerade mest med den när jag hade tid över, men använde den inte till så mycket annat.

Men eftersom det mest är fotoretusch som jag använder datorn till i jobbet börjar det bli intressant att ge sig på ett digitaliseringsbord igen. Minns inte riktigt varför jag aldrig kom igång med det förra gången, men nu tror jag att det skulle vara en poäng.

Wacom Bamboo Fun Pen & Touch

Wacom Bamboo Fun Pen & Touch

Började titta efter lämpliga modeller och under tiden släppte Wacom sin Intuos4 som verkade klart intressant, men eftersom jag tar ganska lång tid på mig från första tanke till inköp (ibland) så har det nu hunnit komma en helt ny Bamboo som visst ska ha multitouch och annat som kanske kan vara smidigt. Jag vet faktiskt inte?

Se större film hos Moderskeppet

Hittills har jag klarat mig bra med tangentbord och mus, men ibland känner jag att lite mjukare, svepande rörelser skulle vara på sin plats och då är inte musen alltid optimal, inte för mig i alla fall. Plus att jag tror att en penna nog är aningens mer ergonomisk om man håller på med retusch timmar i sträck. Friläggning kan ju t ex vara något som får axlarna att stelna till efter man har suttit ett tag.

Så, min fråga till er som har lite nyare erfarenhet av ritplattor vid retuscharbete, är det värt 2.000 kr extra för en Intuos4 (medium) eller ”räcker” en Bamboo? Och vinner man något på de nya funktionerna?

Nu när jag ändå har smarta läsare kan jag lika gärna fråga er istället för att läsa ihjäl mig på recensioner som vanligt.

Några tips eller råd?

7 comments… add one
 • Sebastian 30 september, 2009, 10:16

  Själv har jag en bamboo A6 hemma, och den funkar helt ok. Dock känns den lite för liten sen jag köpte in en Intuos 3 A5 till jobbet. Intuos A5 är helt perfekt i storlek och känsla tycker jag. Använder aldrig mus längre. :)

 • Anna 1 oktober, 2009, 09:13

  Jag använder mig oxå uteslutande av en Intous 3 i A5 storlek när jag redigerigerar foton… and I love it! Har haft min sedan 3 år tillbaka och det går otroligt mycket snabbare att retuscha, frilägga, bearbeta när man har penna eftersom man direkt kan vara mer nogrann. Blir lite som att teckna istället för att hålla på o klicka :)
  Bamboo har jag inte provat, men de ser otroligt små ut och det känns som att det måste bli svårare att ”måla” rätt.

  Mer ergonomisk är den tyvärr inte även om det känns så till en början. Man släpper liksom aldrig taget om pennan utan har fingrarna statiskt fast i ett och samma grepp. Så penna vid retusch och mus för allt annat datoranvändande är nog vad jag rekomenderar.
  /Anna

 • Camilla J 6 oktober, 2009, 09:52

  Jag inskaffade nyligen en Wacom Intuos4 (Medium). Jag har inte hunnit testa den ännu. Men det blir senare i veckan. Jag ska inte bara retuschera me den utan det blir att rita en hel del.

 • Serny 8 oktober, 2009, 09:56

  Mitt liv hade varit mycket långsammare utan min wacom och photoshop Actions. Ett måste!

 • Danne D 9 oktober, 2009, 20:35

  Jo har A4 modellen av Intuos 4’an och den är helt ok, en stor nackdel är ytan som blir repig när man använder den frekvent. Intous 3 ytan är mycket bättre men saknar makroknapparna på 4’an (finns några enstaka).

  Sedan kör jag alltid på grundregeln: desto större skärm desto större platta för att det skall kännas naturligt. Har man 20 tum eller större bildskärm så är A4 modellerna att rekommendera från Wacom. Sedan kan man alltid argumentera men de åren jag har på nacken så har jag alltid kommit tillbaka till den här regeln.

 • Tesa 9 oktober, 2009, 21:11

  Jag har använt Wacoms intuos2 och 3 (nuvarande) i A5 sen 2002 samt är sugen på att införskaffa 4:an nu. Var tvungen efter att ha klonat sönder mig efter ett antal år och har ingen mus längre, använder den till allt numer, klarar mig inte utan den!

  A5 tycker jag är precis lagom, får plats bra i väskan ihop med den bärbara och inte för stor att ha bredvid det lilla trådlösa tangentbordet på skrivbordet.

 • Stefan Tell 13 oktober, 2009, 22:45

  Har inga akuta inköpsplaner än så länge, men det lutar nog åt Intuos4 och kanske Medium. Har 21″ skärm hemma och 26″ på kontoret, så då borde nog den vara lagom. Behöver nog inte utrymme för så värst stora svepande rörelser, men ändå inte ha ett alltför litet utrymme.

  Tack för era kommentarer och synpunkter, alltid kul att höra om andras erfarenheter.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.