≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Diskussion om Photoshops framtid

John Nack på Adobe har en väldigt bra blogg. Jag följer den och kollar lite extra noga då och då, speciellt när det handlar om tankarna bakom varför vissa saker ser ut och fungerar som de gör i Photoshop.

Han har skrivit mycket om de nya panelerna som finns i Photoshop CS4 där man ska kunna göra egna (med hjälp av Configurator) eller ladda ner andras paneler med snabbknappar till utvalda kommandon för att underlätta vissa typer av arbetsmoment.

I ett av hans senaste inlägg bad han läsarna på bloggen att kommentera och tycka till om ett utkast de hade gjort på hur just dessa anpassningsbara paneler kunde bli framtiden för Photoshop där man kan få in det mesta som är intressant för just det man själv ska göra, och slippa tänka på resten.

Om man frågar får man svar. Ibland.

Kommentarerna blev såklart många och långa. Som alltid i kommentarsdiskussioner, eller snarare alla diskussioner (på nätet eller i vardagen) så är de av varierande kvalité och fokus. Men att som anställd på ett så stort företag ta diskussionen direkt med användarna är såklart berömvärt och roligt. Han verkar också läsa allt som skrivs, och kommentera vissa saker.

Photoshop – allt för alla

Eftersom jag har använt Photoshop i så otroligt många år och länge haft en idé om hur man skulle kunna anpassa det på ett smartare sätt kände jag mig tvungen att skriva av mig lite och skriva en kommentar till hans fråga/inlägg. Ibland behöver man få ur sig saker, helt enkelt.

Minns inte när de inkluderade möjligheten i Photoshop att anpassa sitt ”workspace” eller arbetsyta, eller vad de kallar det. Alltså menyvalet där vissa funktioner färgkodades för att snabbare visa vad man borde leta efter i menyerna om man t ex höll på med retusch, eller webbdesign. Men för mig gjorde det tyvärr inte så stor skillnad. Det är fortfarande så många menyalternativ som man bara svischar förbi på vägen mot den där funktionen man alltid använder.

Min idé om ett smartare Photoshop

Helt enkelt, ge mig (och såklart andra) möjligheten att själva göra en specialanpassad startlänk för mitt skräddarsydda Photoshop. Lite som en variant på Felsäkert läge i Windows. Om jag kunde strippa Photoshop ner till en retusch-variant där jag bara har ett litet antal filter och andra funktioner skulle jag spara rätt många musmil varje år på att slippa öppna undermenyer och ens se alla de alternativ som finns.

Såklart så kommenterades det att det visst går att göra just detta (fast på ett annat sätt), och att Photoshop startar snabbt ändå osv. Men, enligt min mening är det inte där problemet ligger. För när jag startar Photoshop är det samma gränssnitt som när någon startar det för att göra webbdesign eller något annat man kan använda programmet till. Och det är väl bra att det är ett allsidigt program, men försöker man vara någonting för alla blir det rätt förvirrat till slut.

Skärmdump från John Nacks Adobe-blogg om aretsytor i Photoshop

Som John kommenterar så är det säkerligen rätt mycket ett psykologiskt problem, men ett problem är det. Han länkar i början av inlägget till ett annat inlägg där detta sköna citat finns:

”I have a DVD remote control with 52 buttons on it,” says author Chip Heath, ”and every one of them is there because some engineer along the line knew how to use that button and believed I would want to use it, too.”

Plats för en uppstickare?

Jag har inget direkt emot Adobes otroligt starka ställning med Photoshop, även fast alternativen finns numera så har jag inga direkta planer på att byta mjukvara för retusch och bildbehandling i övrigt.

Men, om man kunde göra något i stil med vad vissa ritprogram har gjort och bara tänka bort alla dialoger, rullgardinsmenyer och klassiska gränssnitt så tror jag man kunde komma fram med något så mycket mer anpassat för just retusch. Alternativet är kanske annars att göra som vissa videoredigeringsprogram, där man har ett eget tangentbord specialanpassat med färgade knappar och allt, för att verkligen underlätta för användare.

Det här kan jag skriva om hur länge som helst, men det blir nog inte mer intressant för det. Photoshop är bra och att Adobe har en så öppen dialog om utvecklingen är ännu bättre. Men, som med allt som blir för stort och trögrörligt öppnar det upp möjligheter för mindre, och mer snabbfotade konkurrenter att bli ett nyare och sexigare alternativ.

Frågan är bara vad det blir?

Använder du Photoshop eller har du hittat ett bättre alternativ?

3 comments… add one
 • Camilla J 9 september, 2009, 15:15

  Ang. ditt objektiv 85mm 1.2. Är det stor skillnad från 85mm 1.4? Det känns rätt saftigt med prisskillnaden. Vad rekommenderar du?

 • Camilla J 13 september, 2009, 16:46

  Rättelse: 1.4 och 1.8, ska jämförelsen vara mellan. Jag såg på http://nikonrumors.com/prices att de släpptes på mitten av nittio-talet och att man blir rådd att vänta. Det borde alltså komma en uppdatering?

 • Stefan Tell 15 september, 2009, 23:52

  Har tyvärr ingen aning om hur stora skillnaderna är mellan 1.4 och 1.8 – har bara använt det objektiv jag äger, dvs 1.4. Troligtvis är det säkert en massa skillnader, men hur mycket det skulle synas i bilderna vet jag inte.

  Och när en uppdaterad modell kommer kan jag nog bara göra som alla andra – spekulera. Fast den börjar ju bli rätt gammal.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Next post:

Previous post: