≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Dags att köpa ny dator

Efter många trogna år ska snart min dator hemma få gå i pension. Den har fungerat förvånansvärt bra och jag kör nog på samma installation av Windows XP som när den levererades från Pyrotech.

Under årens lopp har jag klätt insidan med lite ljuddämpande material (någon slags självhäftande skumplast), bytt fläktarna mot tystare varianter (Noctua) och satt in nya hårddiskar vartefter lagringsutrymmet har börjat sina, men grundkomponenterna har bara gått och gått. Borde nog ha satt in lite mer RAM, men det har aldrig blivit av.

När jag för ca ett och ett halvt år sedan köpte en ny dator till kontoret blev det genast uppenbart hur mycket snabbare den nya datorn var (såklart). Visst, kontorsprogram och sånt var det inte så stor skillnad på, men Lightroom – helt otroligt mycket kvickare på alla sätt.

Förutom att den är mer än två år nyare (händer rätt mycket på två år i datorbranschen) är det en fyrkärnig processor och den då snabbaste systemhårddisken, plus 4GB RAM som får allt att flyta fortare. Hur mycket skillnad 64-bitars Vista och 64 bitars Photoshop gör vet jag faktiskt inte, förutom att de kan använda mer arbetsminne (men då tror jag inte 4GB är så mycket att skryta med).

Dyr dator spar tid – och tid är pengar

I korthet är det just så. Använder man datorn i jobbet och om man kan få varje moment (import av bilder, export, generera förhandsvisningar, filter m.m.) att gå några sekunder fortare blir det rätt många timmar man slipper vänta per år. Tid man kan lägga på annat, som vanligt.

Tillbaka till Lightroom, för det är nog det program i min arsenal där det är tydligast vad en tidsvinst kan göra för arbetsflödet. På datorn hemma, när jag måste använda den till bildurval, blir det en väldigt seg process. Så seg att jag inte tror att det är ens smart att försöka egentligen. Att kolla igenom de importerade bilderna för att se vilka som har skärpan på rätt ställe kräver att man genererar förhandsvisningar i full storlek, och det tar sin lilla tid. Nästan som när man renderade 3D-grejer förr i tiden.

På jobbdatorn är det ingen direkt väntan, bara att gå från bild till bild och välja bort de som inte håller måttet. Men det kan såklart alltid gå snabbare.

En liten önskelista

För den nya datorn kollar jag på den senaste serien processorer från Intel, troligtvis en i7 860. Den är inte den dyraste, och inte heller den billigaste. Att köpa den näst dyraste eller snäppet under brukar, enligt min erfarenhet, vara där man får mest prestanda för pengarna, om man ändå vill ha rätt mycket prestanda. Och just för de nyare försvinner viss funktionalitet om man går ner lite i prisklasserna.

Vad gäller moderkort har jag ingen direkt åsikt, så det blir nog något lagom där, behöver inte så mycket funktioner, det ska bara fungera och behöver inte överklockas. Arbetsminne däremot är lite klurigare, som det verkar måste man sätta i tre moduler åt gången (om jag förstått det hela rätt) så det blir antingen 6 GB eller 12 GB. 12 GB kan låta galet mycket om man inte håller på med videoredigering eller 3D, men det gjorde 2 GB en gång i tiden också.

Den grejen som jag tror kommer påverka känslan av den nya datorn mest är att ha en SSD som systemhårddisk. Nu har den tekniken mognat lite lite, och de kostar inte längre så sjukt mycket pengar. Dock får man inte så stora diskar, men ska man bara ha operativsystemet och program där behövs ju ingen jättehårddisk. Sen vet man aldrig hur länge de kommer hålla eftersom tekniken är ganska ny, men det lär visa sig.

Eftersom jag inte har någon direkt tid att spela spel på datorn känns grafikkortet mindre viktigt. Ok, några funktioner i Photoshop använder sig av den, men än så länge är det rätt lite skillnad tror jag.

Jag har lagt mellan 20-, och 30.000 kr/st på de datorer jag har haft under åren och den här lär nog inte bli något undantag. En bra skärm har jag redan, så där behövs inget nytt än så länge, tror jag.

En bra datorbyggare i Stockholm?

Det svåra nu är bara att hitta ett bra ställe att köpa den på, gärna i Stockholms innerstad så man slipper åka långt för att fixa eventuella fel. Tidigare har jag köpt från Datorbutiken.com och Pyrotech, men bägge företag har gått i konkurs och återuppstått vilket gör att de inte känns fullt lika pålitliga längre.

Jag har kollat lite på Tricom som ligger hyggligt nära där jag jobbar, men annars är det svårt att hitta företag i Stockholms innerstad som bygger skräddarsydda datorer efter specifikationer.

Några tips?

Har ni förslag på bra ställen att kolla upp eller idéer om komponenter tas alla tips emot tacksamt.

Och, just det, den ska vara riktigt tyst eftersom den kommer stå i samma rum som min lilla son sover i.

8 comments… add one
 • SebbeSula 20 september, 2009, 10:51

  Jag kan bara varmt rekommendera en Mac :) Sen jag gick över från pc till mac för 2,5 år sedan så har jag blivit fast, och jag kommer aldrig mer att köpa en pc.
  Förut tyckte jag mac-användare var överdrivna och rent utsagt lite löjliga med sitt propagerande, men jag får vackert erkänna att jag är lika frälst själv.

 • Vega 20 september, 2009, 11:01

  Peter Benisch, Frost
  http://www.frostacm.com

 • Patric 20 september, 2009, 13:33

  Jag instämmer med föregående inlägg. Mac krånglar aldrig, jag skulle rekommendera en macbook pro och en extern skärm. Om du behöver använda Windows så finns alltid Vmware Fusion som fungerar förvånansvärt bra.

 • Jonas 21 september, 2009, 23:21

  Komplett och Dustin gör det vet jag om du vill ha en mer ”fysisk” butik kan du kolla med kylning.com, om de monterar, de har kontor vid Odenplan.

 • Stefan Tell 22 september, 2009, 23:10

  Man kunde ana att Mac skulle dyka upp som rekommendation, och visst är de bra datorer men deras stationära känns väldigt dyra. Bara lite extra arbetsminne kostar lika mycket som en extra dator känns det som. Plus att de jag har varit i närheten av lät mer än vår dammsugare. Har inget emot Mac som princip, och har använt dem mycket förr i världen, men när man redan har en annan PC så känns ett byte just nu inte intressant.

  När det gäller bärbar skulle jag nog inte vilja ha det som arbetsdator, även om det säkert är väldigt smidigt, och där är både lagringsutrymme och arbetsminne dyrt.

  Så, jag tror jag fortsätter mitt letande efter ett företag med en fysisk butik i Stockholm som bygger bra, tysta, PC-datorer med möjlighet att konfigurera med en bra fyrkärnig processor och SSD.

  Tack för tipsen.

 • Uppsalabo 14 oktober, 2009, 21:35

  Jag tror på Tricom. De vet vad de säljer, de kan skräddarsy efter önskemål och har lång erfarenhet av att bygga tysta datorer. Du kanske får betala lite mer än allra billigaste stället, men inga fantasipriser och jag tycker att de är prisvärda med tanke på vad man får.

 • Cali 19 oktober, 2009, 01:17

  Inet.se

  det är allt du behöver veta! Där handlar majoriteten av dom datorkunniga i Sverige. Dom har en fantastisk internetshop, bra service vid reklamationer och dom bygger datorn åt dig klanderfritt för 800 kr. Behöver du hjälp med att välja delar, gå in på sweclockers forum.

 • Stefan Tell 19 oktober, 2009, 22:34

  Inet känner jag till men tror inte jag har köpt något där, kollade lite precis och om de bygger datorer på beställning verkar de inte vilja skylta med det så värst mycket.

  Sweclockers är riktigt bra, kanske ska fråga proffsen där. Kan nog bara ge grundförutsättningarna, men när det kommer ner på detaljnivå skulle jag nog inte kunna avgöra t ex vilket moderkort som faktiskt är mest lämpligt.

  Tack för alla tips igen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.