≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Porträttfotografering av akustiker

Porträttfotografering i fotostudio

Studioporträtt av olika företags personal är något jag gör rätt mycket av. Det brukar vara roliga uppdrag där man får coacha folk som kanske inte står i blixtljuset så ofta för att få dem att slappna av och bli fantastiska på bild. Det är i alla fall min målsättning, för även hur mycket man kan göra i Photoshop i efterbehandlingen så är det alltid roligast om det blir bra från början.

Ju mer jag håller på med porträttfotografering desto mer inser jag att huvudsaken är att personen som ska vara med på bild kommer känna sig nöjd med så som de ser ut på bilden. Och oftast handlar det inte om att det ska vara ett stort leende, bara de inte ser arga ut blir det bra. För det sitter rätt mycket i blicken, är den bra så blir resten oftast bra. Kan man få till något i mungiporna skadar det inte, men det behöver inte vara så mycket mer.

Bilden ovan föreställer Henrik som är nyanställd på ACAD som håller på med akustik och sånt. Jag har tidigare fotograferat deras personal och nu kom det några fler så de ville att de nya bilderna skulle se likadana ut som de jag tidigare hade tagit. Och då är det bra att ha fört några slags anteckningar om hur blixtarna stod och kunna använda sig av lager från de tidigare Photoshop-filerna så att retuschen blir densamma.

Fotograferades i min fotostudio med enklast möjliga ljussättning (nästan). Vit bakgrund, en blixt som kantljus på vänstra kinden (sett härifrån) i en avlång softbox med raster och en till höger om kameran i en stor 150 cm Octabox från Profoto för att lysa upp ansiktet och ge lite ljus på bakgrunden.

Även om ljuset blev bra så är det blicken som lyfter bilden, tycker jag.

2 comments… add one
  • Danne 30 mars, 2009, 08:04

    Så enkelt, men ändå så bra. Gillar dina porträttbilder, för du lyckas oftast fånga just ”den där” blicken.

    Något att sträva efter när jag väl kanske får ett fotouppdrag sedan :)

  • Stefan Tell 31 mars, 2009, 23:08

    Tack, ibland sitter de bara och då är det kul. Sen är det kanske 90% kallprat och 10% fotograferande som ledde till den slutliga bilden. Så jobba på kallpratet, det brukar göra nytta.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.