≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Använd gärna bilder, men skriv för f-n källan och länka

Vissa bloggar gör sig bäst som ren text, men många kan bli bra mycket roligare om de dekoreras med lite bilder. Och det är ju inte direkt så att det är någon brist på bilder nuförtiden.

Ett av de enklare sätten att hitta bilder till sin blogg är att söka på Flickr, och välja ”Avancerad sökning” med ”Creative Commons” ikryssat en bit ner på sidan. Då får man bara upp bilder som bilden ägare har godkänt för använding/spridning (sen finns det lite olika varianter av CC-avtalet, men för småbloggare brukar det mesta funka).

Rätt bussigt av fotograferna, eller illustratörerna, att bara bjuda på det kan man tycka. Men (och det står även i reglerna för användning av Flickr) så finns det bara en sak man behöver tänka på.

Ange källa

Do link back to Flickr when you post your Flickr content elsewhere.


The Flickr service makes it possible to post content hosted on Flickr to outside web sites. However, pages on other web sites that display content hosted on flickr.com must provide a link from each photo or video back to its page on Flickr.

Det är rätt enkelt, skriv vems bilden är och inkludera en länk till den personens foton på Flickr, sen är allt ok. Mina bilder som jag har märkt med denna licens används lite överallt på nätet, och det är bara roligt. Så länge som jag får en länk tillbaka. Nu klickar kanske inte så många på den typen av länkar, men många bäckar små, som man brukar säga.

Om fler som bloggar skulle sätta detta i system skulle säkert fler som lägger upp bilder på Flickr tycka att det var ok att deras bilder används lite överallt. För de får lite länkkärlek tillbaka för besväret. Och alla vinner på det. Finare bloggar och gladare fotografer. Jag brukar inte bry mig så mycket om mina bilder sprids, eller om copyright, men i det här fallet är det så enkelt att ge lite tillbaka.

Och varför inte?

5 comments… add one
 • Christian Rudolf 22 januari, 2009, 10:49

  Ensak jag undrar över är hur man man exakt skall länka i blogposten. Skall det vara i direkt anslutning till bilden eller kan man länka i slutet och berätta varifrån bilden kommer

  Skall man länka till fotografens flickrflöde, blogg sida eller vad gäller?

  • Stefan Tell 22 januari, 2009, 11:01

   Där går nog åsikterna isär, men huvudsaken är att det finns med på samma inlägg. Skulle nog själv uppskatta mest om det var i anslutning till bilden som används, även om det är satt i liten stil, bara länken finns där. Och enligt Flickr ska det vara till kontot hos dem. Som sagt, alltid ger det något i form av nya besökare och det är såklart en bra betalning för att bistå med gratis bilder av allt möjligt. Tycker jag.

 • Daniel Norin 23 januari, 2009, 00:21

  Bra info om creative commons!

  /D

 • Erik Pettersson 27 januari, 2009, 20:30

  Jag tycker nog att det är snyggast att placera källan precis under bilden. Älska CC, missbruka inte, och ge kärlek! :)

  • Stefan Tell 28 januari, 2009, 00:36

   Håller med, enklast är ju att ha det så. Ungefär som i tidningar. Och så svårt är det inte. Fast, att bara ha med det är bra. Har sett vissa som bara skriver ”Flickr” och förhoppningsvis länkar till fotografens/upphovsmannens sida, ungefär som om det vore Flickr som var de som lånade ut bilden. Lite synd.

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Next post:

Previous post: